Casper Van Dien i Carrie Mitchum

Casper i Carrie byli parą od 1993 do 1997 r, a ślub wzięli w 1993 r.

Partnerzy:
Caspera
Catherine Oxenberg 1999 do dzisiaj
ślub 1999

casper-van-dienBiografia Caspera
Casper Van Dien, właściwie Casper Robert Van Dien Jr. (ur. 18 grudnia 1968 roku w Milton, na Florydzie) – amerykański aktor i producent telewizyjny i filmowy.
Jedyny syn Diane (z domu Morrow), zasłużonej nauczycielki żłobka, i Caspera Roberta Van Diena Seniora, komandora Amerykańskiej Marynarki Wojennej, ma trzy siostry; dwie rodzone – starszą Sudi (ur. 26 maja 1966) i młodszą Kristin (ur. 1970) i jedną przyrodnią Debbie (ur. 1954). Jego rodzina ma korzenie holenderskie, angielskie, francuskie, szwedzkie i indiańskie. Dorastał w Ridgewood, w stanie New Jersey. Kiedy miał 17 lat, została opublikowana jego poezja. Podobnie jak jego obydwaj dziadkowie – Casper Anson Van Dien i William Morrow, którzy byli wojskowymi marynarki morskiej, w 1988 roku ukończył Admiral Farragut Academy w St. Petersburg (Floryda) ze stopniem trzeciego komandora. Następnie podjął studia na Uniwersytecie Stanowym Florydy w Tallahassee.
Po przyjeździe do Los Angeles trafił na mały ekran i otrzymał rolę strażnika w czarnej komedii telewizyjnej Przepis dla mordercy (Menu for murder, 1990) z Morgan Fairchild. Niedługo potem można go było dostrzec w operach mydlanych ABC – Dzień za dniem (Life goes on, 1992), Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live, 1993-1994) i Beverly Hills 90210 (1994). Wystąpił także gościnnie w serialu CBS Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman, 1994) i sitcomie Fox Broadcasting Company Świat według Bundych (Married… with Children, 1995).
Jego kariera na kinowym ekranie została zapoczątkowana rolą żołnierza elitarnej jednostki wojskowej, przygotowującej do ostatecznej rozgrywki z krwiożerczymi Robalami z kosmosu w niezwykle widowiskowym[według kogo?] thrillerze sci-fi Paula Verhoevena Żołnierze kosmosu (Starship Troopers, 1997). Za rolę był nominowany do nagrody Blockbuster Entertainment. Następnie został wybrany do roli dwudziestego z kolei w historii kina Tarzana w filmie sensacyjno-przygodowym Tarzan i Zaginione Miasto (Tarzan and the Lost City, 1998). W dramacie sensacyjnym Kod Omega (The Omega Code, 1999) zagrał eksperta od teologii i mitologii, absolwenta Uniwersytetu Cambridge, który musi się zmierzyć ze słowami zwiastującymi koniec świata. W serialu NBC Wybrańcy fortuny (Titans, 2000-2001) wcielił się w postać podłego syna właściciela potężnej firmy produkującej samoloty.

Życie prywatne
W latach 1993-1997 był żonaty z aktorką Carrie Mitchum, wnuczką legendarnego aktora Roberta Mitchuma, z którą ma syna Caspera „Cappy” Roberta (ur. 23 września 1993) i córkę Caroline Dorothy Grace (ur. 15 października 1996). W dniu 8 maja 1999 ożenił się w Las Vegas z aktorką Catherine Oxenberg. Są rodzicami dwóch córek – Anandy Mayi (ur. 20 września 2001) i Celeste Almy (ur. 3 października 2003). Jest ojczymem Indii Oxenberg.

Filmografia
filmy kinowe
2008: Maska ninja / Mask of the Ninja(2008) jako Jack Barrett
2007: Żołnierze kosmosu: Grabieżca (Starship Troopers: Marauder) jako Johnny Rico
2004: Co w trawie piszczy? (What the #$*! Do We (K)now!?) jako Romantyczny Moritz
2002: Żyć szybko, umierać młodo (The Rules of Attraction) jako Patrick Bateman
1999: Jeździec bez głowy (Sleepy Hollow) jako Brom Van Brunt
1999: Kod Omega (The Omega Code) jako Gillen Lane
1998: Tarzan i Zaginione Miasto (Tarzan and the Lost City) jako Tarzan
1997: Żołnierze kosmosu (Starship Troopers) jako Johnny Rico

filmy TV
2006: Weteran (The Veteran) jako Kapitan Ramsey
2006: Zabójca (Slayer) jako Hawk/Łupieżca
2006: Klątwa Tutenchamona (The Curse of King Tut’s Tomb) jako Danny Freemont
2006: Dni destrukcji (Meltdown) jako Tom
2005: Polegli jedni (The Fallen Ones) jako Matt Fletcher
2005: Po stronie brata (Personal Effects) jako Chris Locke
2005: Stróże prawa (Officer Down) jako Oficer Philip Gammon
2004: Hollywood leci (Hollywood Flies) jako Zach
2004: Dracula 3000 jako Van Helsing
2004: Skeleton Man jako Sierżant sztabowy Oberon
2004: Przeczucie zbrodni (Premonition) jako Jack Barnes
2004: Terror na pokładzie (Maiden Voyage: Ocean Hijack) jako Kyle Considine
2003: Big Spender jako Eddie Burton
2002: Zabójczy plik (The Vector File) jako Gerry
2001: Powrót (Going Back) jako Kapitan Ramsey
2001: Zagłada z głębin (Danger Beneath the Sea) jako komandor Miles Sheffield
2001: W pogoni za przeznaczeniem (Chasing Destiny) jako Bobby Moritz
2001: Skok na kasyno (Windfall) jako Ice Logan
2000: Piątkowa nocna randka (A Friday Night Date) jako Jim Travis
2000: Wspólnicy (Partners) jako Drifter
2000: Wypiąć się (Cutaway) jako sierżant Delmira
2000: Tropiciel (The Tracker) jako Connor Spears
2000: Mordercza obsesja (Sanctimony) jako Tom Gerrick
2000: Pyton (Python) jako Bart Parker
1999: Windykatorzy (The Collectors) jako A.K.
1999: Łowcy wrażeń (The Time Shifters) jako Tom Merrick
1999: Bestie z morza (Shark Attack) jako Steven McKray
1998: Na granicy (On the Border) jako Jake Barnes
1998: Wampy (Modern Vampires) jako Dallas
1998: Casper i Wendy (Casper Meets Wendy) jako bezwzględny zabójca
1997: James Dean: Wyścig z przeznaczeniem (James Dean:Race with destiny) jako James Dean
1997: Kacper II: Początek Straszenia (Casper: A Spirited Beginning) jako Świadek
1997: Krzyk w nocy (NightScream) jako Teddie/Ray Jr. Ordwell
1996: Kolonia (The Colony)
1996: Orbita strachu (Lethal Orbit) jako Tom Corbett
1996: Miłosne uwagi (Backroads to Vegas) jako Adam
1996: Władca zwierząt 3 (Beastmaster III: The Eye of Braxus) jako Król Tal
1996: Nocne oczy 4 (Night Eyes 4) jako Roy
1995: Autostrada nr 1 (P.C.H.) jako Stacey
1990: Przepis dla mordercy (Menu for murder) jako Strażnik

seriale TV
2008-2009: Detektyw Monk (Monk) jako porucznik Steven Albright
2006-2007: Zaopiekuj się mną (Watch Over Me) jako Andre Forester
2004: Rock Me Baby jako Michael
2000-2001: Wybrańcy fortuny (Titans) jako Chandler Williams
1997: Po tamtej stronie (The Outer Limits) jako Jake Miller
1995: Jedwabne pończoszki (Silk Stalkings) jako Roger Barrows
1995: Świat według Bundych (Married… with Children) jako Eric Waters
1994: Beverly Hills 90210 jako Griffin Stone
1994: Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman) jako Jesse
1993-94: Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live) jako Tyler ‚Ty’ Moody
1993: Zwariowana rodzinka Webberów (The Webbers) jako Chłopak Mirandy
1992: Dzień za dniem (Life goes on)
1992: Student pierwszego roku sali sypialnej (Freshman Dorm) jako Zack Taylor
1991: Niebezpieczna kobieta (Dangerous Women) jako Brad Morris

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Carrie Mitchum Pics
carrie-mitchumBiografia Carrie

Carrie Mitchum (ur. 15 czerwca 1965 w Los Angeles) – amerykańska aktorka.
Pochodzi z rodziny o aktorskich tradycjach. Urodziła się jako córka Christophera Mitchuma, aktora, i jego żony Cindy. Dziadkiem Carrie ze strony ojca był aktor Robert Mitchum.
W 1993 roku poślubiła aktora Caspra Van Diena. Para rozwiodła się w 1997 roku. Mają dwoje dzieci.

Filmografia
1987 – Moda na sukces (The Bold and the Beautiful) jako Donna Logan (1987-1991, 1994, 1996, 2000, 2001, 2003)
1991 – Udręka milczenia (Dead Silence) jako Sunnie Haines
1996 – Łowca trzeciego wymiaru (Virtual Combat) jako Cathy
1997 – James Dean: Wyscig z przeznaczeniem (James Dean: Race with destiny) jako Pier Angeli
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 274 razy, 1 wizyt dzisiaj)