Calista Flockhart i Harrison Ford

ford-flockhartŚlub cywilny Calisty i Harrisona odbył się 15 czerwca 2010 r. w Santa Fe w stanie Nowy Meksyk. Wychowują razem chłopca, którego aktorka adoptowała jako noworodka w 2001 roku.

Partnerzy:
Calisty
Jon Bon Jovi 1997-02
Harrisona
Mary Marquardt 1963-79
ślub 18 06 1964
Melissa Mathison 1982-04
ślub 14 03 1983
Minnie Driver 2001-02

 

Biografia Calisty
Calista Kay Flockhart (ur. 11 listopada 1964 w Freeport w Stanach Zjednoczonych) – amerykańska aktorka. Występowała na Broadwayu, a także w filmach Quiz Show i Klatka dla ptaków, lecz stała się powszechnie znana po zagraniu tytułowej roli w amerykańskim serialu telewizyjnym Ally McBeal. Obecnie występuje w serialu Bracia i siostry.

Filmografia
The Guiding Light (1989) jako Elise
Mecenas Darrow (Darrow, 1991 w filmie) jako Lillian Anderson
Lifestories: Families in Crisis (1992) jako Mary-Margaret Carter
Nagi w Nowym Jorku (Naked in New York, 1993) jako studentka
Getting In (1994) jako Amanda Morel
Clear Cut (1994)
Quiz Show (1994)
Pictures of Baby Jane Doe (1995) jako Jane
Pijacy (Drunks, 1995) jako Helen
Klatka dla ptaków (The Birdcage, 1996) jako Barbara Keeley
Milk & Money (1996) jako Christine
Jak kłamać w Ameryce (Telling Lies in America, 1997) jako Diney Majeski
Kancelaria adwokacka (The Practice, 1998) jako Ally McBeal
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (1999) jako Vanna Van
Sen nocy letniej (A Midsummer Night’s Dream, 1999) jako Helena
Ally (1999) jako Ally McBeal
Na pierwszy rzut oka (Things You Can Tell Just by Looking at Her, 2000) jako Christine Taylor
Saturday Night Live (2000) jako Host
Bash: Latter-Day Plays (2001)
Ally McBeal (1997-2002) jako Ally McBeal
Ujęcie (The Last Shot, 2004) jako Valerie Weston
Delikatna (Frágiles, 2005) jako Amy Nicholls
Bracia i siostry (Brothers & Sisters, 2006-2009) jako Kitty Walker

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Harrisona

Harrison Ford (ur. 13 lipca 1942 w Chicago, w stanie Illinois, w USA) – amerykański aktor filmowy irlandzko-żydowskiego pochodzenia.
Jeden z najpopularniejszych gwiazdorów światowego kina. Dorastał na przedmieściach Chicago. Dla aktorstwa zrezygnował z nauki w Ripon College. Zadebiutował w „Dead Heat on a Merry-Go-Round”. Po pierwszych niepowodzeniach zawodowych, zajął się stolarstwem, które do dziś stanowi jego hobby. W latach 70. grywał niewielkie role u takich reżyserów jak Antonioni, Lucas, czy Coppola. Rok 1977 oznaczał przełom w jego karierze. Zagrał wtedy u Lucasa w „Gwiezdnych wojnach”. Wystąpił też w dalszych częściach futurystycznej epopei: „Imperium kontratakuje” (1980) i „Powrót Jedi” (1983). Niebywałą popularność przyniosła mu także kreacja Indiany Jonesa w kolejnych odcinkach przygód tytułowego bohatera. W 1982 roku Ford zagrał w kultowym dziś filmie Ridleya Scotta „Łowca androidów”. Znacząca była też rola w „Świadku” Petera Weira, za którą aktor otrzymał nominację do Oscara. W dorobku artystycznym Forda znajdują się zarówno ambitne kreacje dramatyczne, jak też role amantów i twardych, silnych facetów. Lata dziewięćdziesiąte oznaczały dla niego głównie występy w thrillerach i filmach akcji, jak na przykład „Ścigany”, czy „Czas patriotów”. W 2000 roku Ford nagrodzony został przez American Film Institute za całokształt twórczości. Ford był dwukrotnie żonaty, oba małżeństwa skończyły się rozwodem. Ma czworo dzieci (trzech synów i córkę).

Filmografia
Spryciarz Ed (Dead Heat on a Merry-Go-Round) – 1966
Czas zabijania (Time for Killing) – 1967
Nie ma to jak we dwoje (Luv) – 1967
Journey to Shiloh – 1968
Zabriskie Point – 1970
Uciekający punkt (Getting Straight) – 1970
Intruders – 1970
Amerykańskie graffiti (American Graffiti) – 1973
Rozmowa (Conversation) – 1974
Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley – 1975
Dynastia (Dynasty) – 1976
Gwiezdne wojny: część IV – Nowa nadzieja (Star Wars: Episode IV: A New Hope) – 1977
Heroes – 1977
Opętani (Possessed) – 1977
Komandosi z Nawarony (Force 10 from Navarone) – 1978
Czas Apokalipsy (Apocalypse Now) – 1979
Frisco Kid – 1979
Hanover Street – 1979
Więcej amerykańskiego graffiti (More American Graffiti) – 1979
Gwiezdne wojny: część V – Imperium kontratakuje (Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back) – 1980
Indiana Jones: Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark) – 1981
Łowca androidów (Blade Runner) – 1982
Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi (Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi) – 1983
Indiana Jones i Świątynia Zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom) – 1984
Świadek (Witness) – 1985
Wybrzeże Moskitów (Mosquito Coast) – 1986
Pracująca dziewczyna (Working Girl) – 1988
Frantic – 1988
Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade) – 1989
Uznany za niewinnego (Presumed Innocent) – 1990
Odnaleźć siebie – 1991
Czas patriotów (Patriot Games) – 1992
Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy – 1992
Ścigany (Fugitive) – 1993
Jimmy Hollywood – 1994
Stan zagrożenia (Clear and Present Danger) – 1994
Sabrina – 1995
Zdrada (Devil’s Own) – 1997
Air Force One – 1997
Sześć dni, siedem nocy (Six Days Seven Nights) – 1998
Zagubione serca (Random Hearts) – 1999
Młody Indiana Jones: Tajemnica bluesa (Adventures of Young Indiana Jones: Mystery of the Blues) – 1999
Co kryje prawda (What Lies Beneath) – 2000
K19 (K19: The Widowmaker) – 2002
Wydział zabójstw, Hollywood (Hollywood Homicide) – 2003
Water to Wine – 2004
Firewall – 2006
Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) – 2008
Crossing over – 2009
Morning Glory – 2010
Extraordinary Measures- 2010

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 27 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*