Bridget Moynahan i Scott Rosenberg

Bridget i Scott byli trzy lata w związku, grali razem w filmie Con Air – lot skazańców.

Partnerzy:
Bridget
Tom Brady 2004-06
Joseph McGinty “McG” Nichol 2010

bridget-moynahanBiografia Bridget
Bridget Moynahan, właśc. Kathryn Bridget Moynahan (ur. 28 kwietnia 1971 w Binghamton) – amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna oraz modelka.
Dorastała w Longmeadow, w stanie Massachusetts. Jej ojciec Brad był administratorem przy University of Massachusetts Amherst. Ma dwóch braci – starszego Andy’ego i młodszego Seana.
Zajmowała się modelingiem. Zdobyła tytuł najsympatyczniejszej amerykańskiej nastoletniej modelki. Jej zdjęcia ukazały się w takich magazynach jak „Glamour” czy „Vogue”.
Karierę aktorską rozpoczęła w 1999 od roli Natashy w serialu Seks w wielkim mieście. Pierwszą rolą filmową była postać tańczącej na barze Rachel w komedio-melodramacie muzycznym Wygrane marzenia z 2000 z Adamem Garcią. Wystąpiła także jako narzeczona głównego bohatera granego przez Johna Cusacka w komedii romantycznej Igraszki losu (2001) i agentka CIA w thrillerze Rekrut (2003), w której zakochuje się tytułowy bohater (Colin Farrell).

Filmografia
* 1998: W nurtach życia – właścicielka apartamentu
* 2000: In the Weeds – Amy
* 2000: Uziemieni – Marie
* 2000: Trifling with Fate – Fame
* 2000: Wygrane marzenia – Rachel
* 2001: Igraszki losu – Halley Buchanan
* 2002: Suma wszystkich strachów – Dr Cathy Muller
* 2003: Rekrut – Layla
* 2004: Ja, robot – Dr Susan Calvin
* 2004: Gray Matters – Charlie
* 2005: Pan życia i śmierci – Ava Fontaine
* 2005: Hating Her – Meredith Morton
* 2006: Journey Into the Unknown – ona sama
* 2006: Unknown
* 2007: Zdobycz – Amy Newman
* 2007: Hałas
* 2010: Ramona i Beezus
* 2011: Inwazja: Bitwa o Los Angeles – Michele Martinez

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki
– Ma 175 cm wzrotu.
– Ma dwóch braci: Andy (starszy) i Sean (młodszy).
– Ukończyła Longmeadow High School w Longmeadow, Massachusetts.
– W 2002 roku była jedną z modelek w słynnym kalendarzu Pirelli (jako dziewczyna marca).
– Bridget pierwotnie miała zagrać rolę Ginger Knowles w filmie “Kod dostępu”. Aktorka zrezygnowała ze względu na rozbieraną scenę. Ostatecznie w filmie zagrała Halle Berry.
– 22 sierpnia 2007 roku Bridget urodziła swoje pierwsze dziecko- syna Johna Edwarda Thomasa Moynahana. Ojcem dziecka jest jej były chłopak, amerykański futbolista- Tom Brady. Brigdget i Tom rozstali się, gdy była ona w 1. miesiącu ciąży. Gdy wyszło na jaw, że oczekują wspólnego dziecka, Tom związany był już z supermodelką Gisele Bündchen, która w 2009 roku została jego żoną i tym samym macochą Johna.
– Bridget zdradziła, że często dostaje role, które wcześniej, z powodu napiętego grafiku, odrzuciła Jennifer Connelly.
– Została wytypowana do zagrania głównej roli kobiecej w filmie “Kod dostępu” z Johnem Travoltą, ale gdy dowiedziała się, że scenariusz wymaga od niej rozebrania się przed kamerą, zrezygnowała. Ostatecznie rolę dostała Halle Berry.
– Była brana pod uwagę do roli Marlee w filmie “Ława przysięgłych” (2003). Ostatecznie otrzymała ją Rachel Weisz.

scott-rosenbergBiografia Scotta

Scott Rosenberg  (ur. 24 kwietnia 1963) amerykański aktor , scenarzysta i producent filmowy.

Filmografia
scenarzysta
2003 Kangur Jack Kangaroo Jack
2002 Autostrada Highway
2001 Impostor: Test na człowieczeństwo Impostor
2000 Przeboje i podboje High Fidelity za ten film otrzymał nominację do nagrody BAFTA oraz 1 inną nominację
2000 60 sekund Gone in Sixty Seconds
1998 Grzeczny świat Disturbing Behavior
1997 Con Air – lot skazańców Con Air
1996 Piękne dziewczyny Beautiful Girls za ten film otrzymał nagrodę Nagroda Specjalna oraz 1 nominację
1995 Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym Things to Do in Denver when You’re Dead

aktor
2005 Miłosna zagrywka Fever Pitch Gracz Red Sox w 1980
2000 60 sekund Gone in Sixty Seconds Prywatny lekarz
1999 Sprawa honoru General’s Daughter, The Straż MP
1998 Sposób na blondynkę There’s Something About Mary Kryminalista
1997 Con Air – lot skazańców Con Air Diler Garlanda (niewymieniony w czołówce)

producent
2002 Autostrada Highway (producent)
1995 Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym Things to Do in Denver when You’re Dead

seriale
producent
2010 Happy Town (producent wykonawczy)
2008-2009 Life on Mars (producent wykonawczy)
2007-2008 Powrót na October Road October Road (producent wykonawczy)
2001-2002 Going to California (producent wykonawczy)
scenarzysta
2010 Happy Town
2008-2009 Life on Mars
2007-2008 Powrót na October Road October Road
2001-2002 Going to California

nagrody(3)
wygrane: 1 | nominacje: 2
BAFTA
nominacje: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
2001 nominacja    BAFTA Najlepszy scenariusz adaptowany  Przeboje i podboje, 2000

Amerykańska Gildia Scenarzystów
nominacje: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
2001    nominacja    WGA    Najlepszy scenariusz na podstawie materiałów wcześniej wyprodukowanych lub opublikowanych    * Przeboje i podboje, 2000

MFF w San Sebastián
wygrane: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
1996    wygrana    Nagroda Specjalna    Nagroda Koła Autorów Filmowych (CEC) za najlepszy scenariusz    * Piękne dziewczyny (1996)

ciekawostki(2)
– Studiował na Uniwersytecie w Bostonie.
– W kwietniu 2001 roku wraz ze Steve’m Buscemi i Vince’m Vaughnem został aresztowany za bójkę w barze.

(Odwiedzono 72 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *