Ashley Tisdale i Christopher French wzięli ślub

tisdale-frenchAktorka i piosenkarka Ashley Tisdale (29 l.), znana m.in. z „High School Musical”, wyszła za mąż!

Gwiazdka Disneya, Ashley Tisdale, w zeszłym roku zdradziła, że w niedługim czasie planuje wyjść za mąż.

Aktorka i piosenkarka od dwóch lat jest w szczęśliwym związku z muzykiem Christopherem Frenchem.

Parze zależało na prywatności, stąd nie chcieli informować dokładnie, kiedy i gdzie chcą wziąć ślub.

Na szczęście, udało im się zachować w tajemnicy przed mediami datę i miejsce uroczystości.

Panna młoda tuż po ceremonii poinformowała na Instagramie, że jest już mężatką!

Zdjęcie ze ślubu podpisała: “To najlepszy dzień mojego życia. Pozwólcie, że przedstawię: Pan i pani French”.

Fani aktorki pospieszyli oczywiście z gratulacjami, zachwalając przy tym jej ślubną kreację.

Jak podają zagraniczne media, suknię zaprojektowała Donatella Versace.

Jedną z druhen była jej koleżanka po fachu, Vanessa Hudgens.

Gratulujemy!
źródło: pomponik.pl

Wideo – Ashley Tisdale i Christopher French

Biografia Ashley

Ashley Michelle Tisdale (ur. 2 lipca 1985 w Deal, w stanie New Jersey) – amerykańska aktorka, piosenkarka i producentka telewizyjna. Jej pierwszą dużą rolą była Maddie Fitzpatrick w serialu Disneya Nie ma to jak hotel. Po tym sukcesie zagrała w serii High School Musical jako Sharpay Evans. Przeszła do muzycznej historii będąc pierwszą kobietą, która zadebiutowała na Billboard Hot 100 jednocześnie z dwiema piosenkami[2].

Po nagrodzonej Emmy roli w High School Musical rozpoczęła karierę muzyczną, wydając 6 lutego 2007 swój pierwszy album, Headstrong. Płyta zadebiutowała na 5 miejscu na liście Billboard 200 sprzedając się w 64 tysięcy kopii w pierwszym weekendzie[3] i zdobywając później certyfikat Złotej Płyty. Tisdale dubbinguje Fretkę w serialu animowanym Disneya Fineasz i Ferb. Drugi album Ashley Guilty Pleasure, został premierowo wydany 16 czerwca 2009[4], zaś w Stanach Zjednoczonych 28 lipca 2009[5] Tisdale zagrała w filmie Obcy na poddaszu, który został wydany 31 lipca 2009 roku[6]. W 2010 roku zagrała w serialu stacji The CW Hellcats. Natomiast rok później w filmie Boska przygoda Sharpay.

Dzieciństwo i początki kariery

Tisdale urodziła się 2 lipca 1985 roku w Hrabstwie Monmouth w New Jersey[2] jako córka Lisy i Mike’a Tisdale’a, którzy zajmowali się spółką konstrukcyjną[7]. Dorastała w Ocean Township. Ma starszą siostrę Jennifer, która jest także aktorką i modelką, a jej dziadek Arnold Morris był deweloperem noży Ginsu; podobnie jak dziadek, Ashley jest powiązana z businessmanem Ronem Popeilem[8]. Tisdale jest Żydówką[9][10].

Mając trzy lata, podróżowała z menedżerem Billem Perlmanem po South Shores Mall[2]. Po pierwszej audycji wystąpiła w spocie J. C. Penney, a potem w ponad 100 reklamach jako dziecko[11]. Mając osiem lat, zagrała w broadwayowskim musicalu Les Misérables, a potem podróżowała po świecie z obsadą Annie[11]. Rozpoczęła karierę aktorską występując w Gypsy: A Musical Fable i The Sound of Music w Żydowskim Centrum Komunikacji w Monmouth County[11][12]. Mając lat dwanaście, Tisdale zaśpiewała dla prezydenta Billa Clintona w Białym Domu[11].

Tisdale była Ford Modelem[13]. W późnych latach 90. XX wieku i wczesnym wieku XXI zagrała drugoplanowe role w telewizyjnych serialach: George Lopez, Inny w klasie, Siódme niebo, Strong Medicine i Bette, gdzie początkowo grała z Brendą Song. Dzięki roli w Boston Public zdobyła nagrodę Young Artist Award 2000 w kategorii “Najlepsza rola gościnna w telewizyjnym serialu”[14]. W 1998 użyczyła swojego głosu w filmie animowanym Dawno temu w trawie i zagrała w 2001 roku w filmie Donnie Darko. Zagrała też role w The Hughleys (2002) i Still Standing (2003)[11].
Kariera aktorska i muzyczna
2004-2006: Początki sławy

W 2004 zdobyła rolę Maddie Fitzpatrick w serialu Disney Channel Nie ma to jak hotel, ubiegając się również o rolę London Tipton[15]. Pojawiła się także w Szepcie serca, anglojęzycznej wersji japońskiego anime Mimi wo Sumaseba. Wystąpiła jako Sharpay Evans w oryginalnym filmie Disney Channel High School Musical. Nagrała kilka piosenek na jego soundtrack. Wszystkie były notowane na Billboard Hot 100[16]. Jako pierwsza w historii kobieta zadebiutowała na Hot 100 z dwoma piosenkami jednocześnie – “What I’ve Been Looking For” i “Bop To The Top”[2]. Ścieżka dźwiękowa High School Musical z tymi właśnie piosenkami stała się najczęściej kupowanym albumem 2006 roku[17]. Wzięła udział w Igrzyskach Disney Channel 2006.

W 2006 podpisała kontrakt z Warner Bros. Records. Wytwórnia wydała jej świątecznego singla – cover “Last Christmas” zespołu Wham. Oprócz tego nagrała cover “Some Day My Prince Will Come” z Drew Seeleyem na DisneyManię 4 oraz cover “A Dream Is a Wish Your Heart Makes” z pozostałymi członkami Disney Channel Circle of Stars. Wystąpiła w teledysku dla DVD Kopciuszek: Platinum Edition. Nagrała cover “Kiss the Girl” na DVD Mała Syrenka: Platinum Edition. W grudniu 2006, w ramach promocji solowego albumu, wydała składający się z trzech utworów minialbum He Said She Said[18]. W 2007 wraz z obsadą High School Musical wyruszyła w trasę koncertową High School Musical: The Concert, gdzie promowała soundtrack i solowy album. W 2007 ukazało się CD koncertowe oraz DVD z zapisem koncertu, które zawierały m.in. piosenki Ashley.

2007-2008: Headstrong i role aktorskie
W lutym 2007 Warner Bros. Records wydało pierwszy solowy album Ashley, Headstrong[19]. Płyta zadebiutowała na 5 miejscu na oficjalnej amerykańskiej liście sprzedaży, Billboard 200, sprzedając się 64 tys. egzemplarzach[19]. Tisdale opisała Headstrong jako szansę dla fanów na poznanie ją bliżej. Powiedziała: „Chcę ludzi, którzy wiedzą, że jestem prawdziwą osobą, i że też przeżywam normalne sytuacje, takie jak ściskanie i łamanie serca”[20]. “Be Good To Me” zostało wybrane na pierwszego singla z albumu i wydane w grudniu 2006, a “He Said She Said” na drugiego i wydane we wrześniu 2007. W styczniu 2008 “Not Like That” zostało wydane jako trzeci singel tylko w Europie i Brazylii, a “Suddenly” jako singel w lutym 2008 ukazało się w Niemczech i Brazylii.

Tisdale po raz drugi zagrała Sharpay Evans w filmie High School Musical 2, oprócz tego pojawiła się na soundtracku. Rozpoczęła rolę dubbingową Fretki Flynn w serialu animowanym Disney Channel Fineasz i Ferb. Oprócz tego dubbinguje Camille Leon w Kim Kolwiek. Zdobyła swoją pierwszą nagrodę – Nickelodeon Kids’ Choice Awards UK w kategorii “Najlepsza Aktorka TV” za rolę w Nie ma to jak hotel. W 2007 Tisdale wydała DVD There’s Something About Ashley zawierające kilka filmów o Ashley i kulisy produkcji Headstrong. W 2007 pierwszy album studyjny Tisdale ukazał się w wersji wakacyjnej[21]. W Niemczech ukazała się dodatkowa reedycja[22]. W USA płyta zdobyła status Złotej Płyty, sprzedając się w 500 tys. egzemplarzach[3], a czytelnicy Billboardu uznali go za szósty najlepszy album roku[23].

W 2008, Tisdale wystąpiła w oryginalnym filmie ABC Family, Picture This. W 2008 ukazał się on na DVD. Ashley była jednym z jego producentów wykonawczych[24]. Po raz trzeci zagrała Sharpay Evans w filmie High School Musical 3: Ostatnia klasa. Pojawiła się na jego soundtracku, z którego pochodzi wysoko oceniony przez Billboard[25] i znajdujący się w pre-nominacjach do Oscarów w kategorii “Najlepsza Oryginalna Piosenka” singel “I Want It All” (nagrany z Lucasem Grabeelem).
2009-obecnie: Guilty Pleasure, Hellcats, Straszny film 5

Ashley rozpoczęła prace nad nowym albumem, Guilty Pleasure, na początku 2008, w kwietniu potwierdziła, że nagrała już kilka piosenek[26]. Ogłosiła również, że będzie on bardziej rockowy niż poprzedni[27]. 14 kwietnia 2009 w formacie radiowym i digital, a dopiero potem na CD, ukazał się pierwszy singel z nowej płyty, “It’s Alright, It’s OK”. 11 czerwca odbyła się światowa premiera Guilty Pleasure[4]. Drugim singlem jest piosenka “Crank it up”[28].

Tisdale pojawia się w filmie 20th Century Fox Obcy na poddaszu z Robertem Hoffmanem i Carterem Jenkins[6]. Gra w nim Bethany Pearson. W 2009 wystąpiła gościnnie jako Maddie w serialu Nie ma to jak statek (jest to kontynuacja Nie ma to jak hotel, w której na stałe Tisdale nie zgodziła się zagrać). Ashley jest producentem[29], prowadzi spółkę Blondie Girl Productions[29]. Poza tym podpisała kontrakt z FremantleMedia na produkcję reality show[30]. Opuściła Gersh Agency i dołączyła do Creative Artists Agency[31]. Tisdale współpracuje z Jessicą Horowitz, z którą pracuje nad serialem animowanym After Midnight, który aktualnie szuka dystrybutora[32].W 2010 wystąpiła w serialu Hellcats emitowanym w kanale The CW. W 2011 roku premierę miał film Boska przygoda Sharpay z Ashley w roli głównej. W tym samym roku Tisdale została twarzą marki Hollywood Era i zagrała w parodii programu Mała piękność ,,Toddlers and Tiaras: Where Are They Now?”, wystąpiła również w kampanii Got Milk?, sprzedała również telewizji Bravo prawa do emisji jej reality show ,,Miss Advised”, a w 2012 roku wystąpi w serialu stacji CBS. W planach są również filmy Jonah & the Whale i Misfits Christmas. Od wiosny 2012 roku jest twarzą marki OP.
Wpływy muzyczne

Tisdale dysponuje głosem mezzosopranem[11]. Śpiewa głównie nastoletni pop, ale czasami można u niej napotkać dance-pop, ballady i contemporary R&B. Ogłosiła, że na jej drugim albumie, Guilty Pleasure znajdzie się muzyka pop rock[27]. Ashley napisała na swój debiutancki album cztery piosenki, w tyn “Not Like That” i “Suddenly”[33][34]. Oprócz tego pomogła napisać kilka piosenek na album Guilty Pleasure[35].

Jej muzyczne wpływy to Mariah Carey, Elton John, Christina Aguilera, Britney Spears i piosenki lat 80. XX wieku[11][36]. W wywiadzie dla AOL.com powiedziała: „Jestem wielką fanką Pink od kiedy zaczęła karierę. Kocham humor Katy i jej poczucie popu/rocku. Kocham muzykę Pat Benatar. Jestem zainspirowana wszystkimi tymi kobietami kiedy idę do studia, ale inspiruje mnie prawie wszystko”[37].
Produkty

W październiku 2007 Tisdale podpisała kontrakt z Eckō Red na promocję ubrań w centrach handlowych w USA. Występowała w nich na pokazach mody[38]. W 2008 Ashley pracowała z Huckleberry Toys nad limitowaną serią lalek z jej podobizną. Były produkowane przez Huckleberry Toys i zawierały teledyski Tisdale[39]. Pojawiła się w reklamach Toys “R” Us, T-Mobile i kampanii promocyjnej loterii “Geared 4 School” Staples, Inc.[40][41]. Była twarzą dezodorantów Degree Girl i nagrała wiele reklam w celu promocji produktu. W ramach promocji nagrała kilka coverów hitów lat 80. XX wieku[42]. W 2009 podpisała pięcioletni kontrakt z włoską linią ubrań Puerco Espin na promocję ich produktów[43]. W 2011 roku Tisdale została twarzą marki Hollywood Era. Wiosną 2012 roku została twarzą marki odzieżowej OP.
Życie prywatne i wygląd publiczny

30 listopada 2007 przeszła operację nosa. Tłumaczyła, że zrobiła to ze względów zdrowotnych; jej przegroda była przechylona na 80%, a na nosie miała dwa małe załamania, co przeszkadzało jej w oddychaniu. Powiedziała magazynowi People, że operacja była ważna ze względu na uczciwość wobec fanów[44].

W styczniu 2007 magazyn Blender napisał: „Tisdale ma dar. Nie anielski głos czy oślepiająca osobowość, ale nawet rzadszy towar: miliony “przed-sprzedaży” tweenów [ludzi w wieku 8-12] pragnących kupić jej debiutancki album!”[45]. W listopadzie 2007 oficjalnie ogłosiła, że jest w związku z Jaredem Murillo (tancerzem z High School Musical). Związek zakończył się w marcu 2009. Obecnie Ashley jest widywana ze Scottem Speerem (reżyserem teledysków wielu młodych gwiazd), z którym, według niektórych portali internetowych jest w związku od kwietnia 2009[potrzebne źródło]. Powiedziała Blenderowi, że nie brała narkotyków, nie piła alkoholu i nie paliła, oraz dodała, że „matka zakorzeniła w niej wiarę w siebie, więc nie jest osobą, która jest pod presją”[46]. Zajęła 10 miejsce w rankingu 2008 Gorąca 100 Maxima[47]. W czerwcu 2008 zajęła 94 miejsce na liście Forbesa Celebrity 100. Pojawiła się na okładkach wielu magazynów, na przykład Seventeen, Cosmopolitan i Shape. Jest czasami cytowana w książce Davida Denby’ego Snark[48]. Zajęła 6 miejsce na liście Forbesa 10 Najlepiej Zarabiających Nastolatków Hollywood[49]. Otrzymała $2.8 mln za High School Musical 3[50]. W 2008, zajęła 17 miejsce na liście Forbesa dla Najlepiej Zarabiających Osób Poniżej 30 Lat.[51]

Filmografia
Filmy

Rok Film Rola Uwagi
1998 Dawno temu w trawie Lead Blueberry Scout Głos
2001 Donnie Darko Kim Film kinowy
Nathan’s Choice Stephanie Film telewizyjny
2002 The Mayor of Oyster Bay Jennifer Film telewizyjny
2006 High School Musical Sharpay Evans Film telewizyjny (Disney Channel)
Szept serca Yuko Harada Głos
2007 High School Musical 2 Sharpay Evans Film telewizyjny (Disney Channel)
There’s Something About Ashley Ona sama Dokumentalne DVD
Dziewczyny z drużyny 4 Ona sama DVD, muzyka
2008 Od sklepowej do królowej Mandy Gilbert DVD & telewizyjny (ABC Family), producent wykonawczy
High School Musical 3: Ostatnia klasa Sharpay Evans Film kinowy
2009 Obcy na poddaszu Bethany Pearson Film kinowy
2011 Fineasz i Ferb: Podróż w drugim wymiarze Fretka Flynn Głos
Boska przygoda Sharpay Sharpay Evans Film telewizyjny (Disney Channel), producent
2013 Straszny Film 5 Jody Film Kinowy, premiera: styczeń 2013
Jonah & the Whale Mason Film kinowy, w pre-produkcji

Telewizja

Role główne
Rok Tytuł Rola Uwagi
2005—2008 Nie ma to jak hotel Maddie Fitzpatrick
2007— Fineasz i Ferb Fretka Flynn Głos
2010—2011 Hellcats Savannah Monroe Serial The CW, 22 odcinki
2010—2011 Take Two with Phineas and Ferb Fretka Flynn Głos
2012— Untitled Spike Feresten/Louis CK Project Petra Serial CBS
Role gościnne
Rok Tytuł Rola Notatki
1997 Inny w klasie Amy “A Little Knowledge” (odcinek 6, sezon 1)
Siódme niebo Janice “Breaking Up Is Hard to Do” (odcinek 5, sezon 3)
2000 Beverly Hills, 90210 Nicole Loomis “Fertile Ground” (odcinek 15, sezon 10)
Movie Stars Female Student “Stand by Me” (odcinek 10, sezon 2)
Szał na Amandę Cold-Curer 3 odcinki
The Geena Davis Show Tracy “Motherly Advice” (odcinek 5, sezon 1)
Boston Public Carol Prader “Chapter Five” (odcinek 5, sezon 1)
2001 Bette Jessica “The Invisible Mom” (odcinek 14, sezon 1)
Once and Again Marni “Best of Enemies” (odcinek 18, sezon 2)
Kate Brasher Winona “Georgia” (odcinek 6, sezon 1)
Czarodziejki Runaway Teen “Look Who’s Barking” (odcinek 21, sezon 3)
2002 Kolorowy dom Stephanie 3 odcinki, sezon 4
2003 Życie przede wszystkim Sherry Lowenstein “Addicted to Love” (odcinek 20, sezon 3)
Uziemieni Leah “Just Like a Woman” (odcinek 5, sezon 3)
George Lopez Olivia “I Only Have Eyes for You” (odcinek 21, sezon 2)
Byle do przodu Bonnie 4 odcinki, sezony 1—2
2006 That’s So Suite Life of Hannah Montana Maddie Fitzpatrick specjalny odcinek Disney Channel
Igrzyska Disney Channel 2006 Ona sama specjalne show Disney Channel
2007 Kim Kolwiek Camille Leon (3 odcinki, sezon 4) głos
Igrzyska Disney Channel 2007 Ona sama specjalne show Disney Channel
2008 Studio DC: Almost Live Ona sama specjalne show Disney Channel
2009 Nie ma to jak statek Maddie Fitzpatrick “Maddie on Deck” (odcinek 13, sezon 1)
Dom nie do poznania Ona sama (1 odcinek)
2010 StyL’d Ona sama (1 odcinek)
The Cleveland Show Lacey Stapleton Głos, (sezon 1, odcinek 14)
Głowa rodziny Priscilla, Kelly Głos, (sezon 9, odcinek 1 i 6)
Fish Hooks Clamantha Głos, (sezon 1)
Glenn Martin, DDS Ona sama (sezon 2)
2012 Dorastająca nadzieja Dziewczyna Jimmy’ego Gościnnie, (sezon 2, odcinek 14)
Punk’d Ona sama Gościnnie

Dyskografia

Albumy studyjne

Rok Album Pozycje na listach[1] [2] [3] Sprzedaż/certyfikaty
US CAN UK GER SWI AUT EUR NZ IR SP CHI MUN
2007 Headstrong

  • Pierwszy album studyjny
  • Wydany dnia 6 lutego 2007
  • Formaty: CD, digital download
5
45
155
33
98
21
22
16
6
14
  • Świat: 3,100,000
  • USA: 700,000
  • Niemcy: 210,000
  • RIAA: Złoto[4]
2009 Guilty Pleasure

  • Drugi album studyjny
  • Wydany dnia 7 czerwca 2009
  • W Stanach Zjednoczonych premiera odbyła się 28 lipca 2009
  • Formaty: CD, digital download
12
15
130
9
12
7
21
27
30
9
2
27
  • Świat: 2,000,000+
  • USA: 500,000+
  • Niemcy: 200,000+
  • Brazylia: 100,000+
  • Argentyna: 80,000+

Single

Rok Singel Album Pozycje na listach [5] [6]
US Pop 100 CAN GER AUT SWI WW BRA CHI EU BRA Hit Parade
2006 “Kiss the Girl” Mała Syrenka OST 81 74 32
“Be Good to Me” Headstrong 80 68 57 67 6 1 1
2007 “He Said She Said” 58 41 62 17 21 31 17 7 65 3
2008 “Not Like That” [A] 20 31 27 20 23 68 55
“Suddenly” [A] 45 37
2009 “It’s Alright, It’s OK” Guilty Pleasure 99 74 71 12 5 30 48 15 20 38 1
“Crank It Up” 19 22 10 45 66 10
Adnotacje
  • A ^ Wydany jedynie w Europie.

Inne notowane piosenki

Rok Tytuł Pozycje[7]
US US Pop AUS BRA
2007 “Headstrong” 112
“So Much for You” 81 15
2009 “Overrated” 103
“What If” 101

Nagrody

Rok Rezultat Nagroda Kategoria Nominowana praca
2000 Nominacja[52] Young Artist Award Najlepsza Rola w Telewizyjnym Dramacie Boston Public
2007 Wygrana[53] Nickelodeon UK Kids Choice Awards Najlepsza Telewizyjna Aktorka Nie ma to jak hotel
Nominacja[54] Premios Oye! Międzynarodowy Przełomowy Artysta Headstrong
2009 Wygrana[55] MTV Movie Awards Przełomowa Rola Kobieca High School Musical 3: Ostatnia klasa

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 173 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *