Ashley Judd i Dario Franchitti

judd-franchittiAshley i Dario są parą od 1998 r a wzięli ślub w grudniu 2001 roku.

Partnerzy:
Ashley
Brady Anderson
Lyle Lovett 1991-92
Robert De Niro 1995
Michael English 1995
Matthew McConaughey 1996
Josh Charles 1996
Michael Bolton 1996-97

Biografia Ashley
Ashley Judd, właściwie Ashley Tyler Ciminella (ur. 19 kwietnia 1968 w Granada Hills, w stanie Kalifornia w USA) – amerykańska aktorka filmowa.
Ma włoskie pochodzenie. Córka specjalisty od marketingu w wyścigach konnych Michaela Ciminelly i piosenkarki country zespołu The Judds Naomi Judd, dorastała w Los Angeles. Po rozwodzie jej rodziców w 1972 roku, wychowywała się wraz ze starszą siostrą Wynonną (ur. 30 maja 1964) pod opieką matki w stanie Kalifornia, Kentucky i Tennessee. Podróżowała ze swoją matką i siostrą w związku z koncertami w Stanach Zjednoczonych – w ciągu trzynastu lat uczęszczała do dwunastu różnych szkół (była cheerleaderką), zanim w 1986 roku ukończyła szkołę średnią Franklin High School. W latach 1986-1990 studiowała język francuski na University of Kentucky w Lexington. W 1990 przeniosła się do Los Angeles, gdzie dorabiała jako kelnerka w popularnej restauracji “The Ivy”, gdy uczęszczała na zajęcia aktorstwa do Playhouse West School and Theater Company. Rok później debiutowała na scenie w przedstawieniu Witaj w domu, żołnierzu (Welcome Home, Soldier) oraz trafiła przed kamery telewizyjne w dwóch odcinkach serialu CBS Star Trek: Następne Pokolenie (Star Trek: The Next Generation, 1991) jako chorąży Robin Lefler. Po raz pierwszy na kinowym ekranie pojawiła się w sensacyjnej komedii kryminalnej Kuffs (1992) z Christianem Slaterem w roli tytułowej.

W sitcomie NBC Siostry (Sisters, 1991-1994) wystąpiła w roli zepsutej córki głównej bohaterki. W 1994 wystąpiła na scenie Broadwayu w sztuce Williama Inge’a Piknik (Picnic). Została dostrzeżona w roli Ruby Lee Gissing, dziedziczka Tennessee, która osiedla się na Florydzie w niezależnym dramacie Ruby w krainie szczęśliwości (Ruby in Paradise, 1993), za którą została uhonorowana nagrodą przez krytyków w Chicago i zdobyła nagrodę Independent Spirit na festiwalu filmowym kina niezależnego w Santa Monica, w stanie Kalifornia. Ma na swoim koncie różnorodne kreacje aktorskie; obelżywa narkomanka w dramacie komediowym Dym (Smoke, 1995), żona złodzieja w dramacie sensacyjnym Gorączka (Heat, 1995), sfrustrowana żona prawnika z Południa w thrillerze Czas zabijania (A Time to Kill, 1996). Za rolę Normy Jean w telewizyjnym dramacie HBO Norma Jean i Marilyn (Norma Jean and Marilyn, 1996) była nominowana do nagrody Emmy i Złotego Globu. Kolejne role silnych, ambitnych, nieustępliwych, przebojem zdobywających sobie miejsce w świecie mężczyzn w thrillerach sensacyjnych, m.in. niedoszła ofiara seryjnego mordercy-psychopaty, kryjącego się pod pseudonimem Casanova w Kolekcjoner (Kiss the Girls, 1997), niesłusznie oskarżona o zabójstwo męża w Podwójne zagrożenie (1997), seryjna morderczyni w Oko obserwatora (Eye of the Beholder, 1997) i inspektor policji po niedawnym awansie, szuka seryjnego zabójcy w Amnezja (Twisted, 2004), potwierdziły jej statut wszechstronnej aktorki. Znalazła się w obsadzie dramatu biograficznego Frida (2002) w drugoplanowej roli fotograf Tiny Modotti. W 2005 roku pojawiła się na scenie Broadwayu jako Maggie w sztuce Tennessee Williamsa Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat On a Hot Tin Roof) u boku Jasona Patrica.

Życie prywatne
W grudniu 1999 roku poznała szkockiego kierowcę wyścigowego Dario Franchittiego, którego poślubiła 12 grudnia 2001 roku. Wcześniej spotykała się z piosenkarzami – Lyle Lovettem (w latach 90.) i Michaelem Boltonem, a także z Bradym Andersonem, zawodnikiem, występującym w polu (outfielder) w drużynie baseballowej Baltimore Orioles oraz aktorami – Robertem De Niro (1995) i Matthew McConaugheyem (1996).

Filmografia
* 2009: Crossing Over
* 2006: Come Early Morning
* 2006: Robak (Bug)
* 2005: Every Word Is True
* 2004: Amnezja jako Jessica
* 2004: De-Lovely jako Linda Porter
* 2002: Frida jako Tina Modotti
* 2002: Bez przedawnienia jako Claire Kubik
* 2002: Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya jako Młoda Vivi
* 2001: Serce nie sługa jako Jane Goodale
* 2000: Killing Priscilla jako ona sama
* 2000: Gdzie serce twoje jako Lexie Coop
* 2000: The Ryan Interview jako Fredricka Rose
* 1999: Podwójne zagrożenie jako Libby Parsons
* 1999: Oko obserwatora jako Joanna Eris
* 1999: Nasz przyjaciel, Martin jako Pani Dale (głos)
* 1998: Simon Birch jako Rebecca Wenteworth
* 1997: Kolekcjoner jako Kate Mctiernan
* 1997: Upalne lato jako Kitty
* 1996: Desperaci jako Pam Anderson
* 1996: Czas zabijania jako Carla Brigance
* 1996: Norma Jean & Marilyn jako Norma Jean Dougherty
* 1995: Gorączka jako Charlene Shiherlis
* 1995: Naomi & Wynonna: Love Can Build a Bridge jako Narratorka
* 1995: Dym jako Felicity
* 1995: Las Namiętności jako Callie
* 1994: Urodzeni mordercy jako Grace Mulberry
* 1993: Ruby w krainie szczęśliwości jako Ruby Lee Gissing
* 1992: Kuffs jako żona właściciela sklepu z farbami
* 1992: I nie opuszczę cię aż do śmierci jako Gwen Fox
* 1991-1996: Sisters jako Reed Halsey
* 1991: Star Trek: Następne Pokolenie – chorąży Robin Lefler

Nagrody i nominacje
* 2005: De-Lovely (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
* 2000: Podwójne zagrożenie (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
* 1997: Norma Jean & Marilyn (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w miniserialu lub filmie TV
* 1996: Norma Jean & Marilyn (nominacja) nagroda Emmy najlepsza aktorka w miniserialu lub filmie TV

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki
– Odrzuciła rolę w filmie “Kuffs”, ponieważ musiałaby zagrać w “rozbieranych” scenach.
– Dzieciństwo aktorki nie było idyllą. Ze względu na częste przeprowadzki uczęszczała do 12 różnych szkół w ciągu 13 lat.
– Jej matka Naomi i siostra Wynonna są piosenkarkami country.
– Z wykształcenia jest entomologiem.
– Jest ambasadorem organizacji YouthAIDS.
– Ma 170 cm wzrostu.
– Odrzuciła rolę w filmie “Kobieta-kot”, aby móc skupić się na pracy nad sztuką teatralną “Kotka na gorącym, blaszanym dachu”.
– Była brana pod uwagę do roli  Maggie w filmie “Za wszelką cenę”, jednak angaż otrzymała Hilary Swank.
– Początkowo Sharon Stone odrzuciła rolę Catherine Tramell w “Nagim Instyncie 2”, wówczas Ashley i Demi Moore stały się poważnymi kandydatkami. Ostatecznie jednak Stone zgodziła się na udział w projekcie.
– Brała udział w przesłuchaniach do roli Jodi Kramer w filmie “Uczniowska balanga”, która ostatecznie przypadła w udziale Michelle Burke.
– Ashley była brana pod uwagę przy obsadzaniu roli Allie Hamilton w filmie “Pamiętnik”, którą ostatecznie zagrała Rachel McAdams.
– Była brana pod uwagę do roli Althei Flynt w filmie “Skandalista Larry Flynt”. Ostatecznie rolę otrzymała Courtney Love.
– Wystąpiła w teledysku do utworu “Smoke Gets In Your Eyes” (1995) Jerry’ego Garcii.
– W 2007 r. sieć sklepów Goody’s Family Clothing zaproponowała Judd stworzenie własnej linii “The Ashley Judd Collection”.
– Była brana pod uwagę do roli Natalie w filmie “Memento”. Ostatecznie rolę otrzymała Carrie-Anne Moss.
– Wystąpiła w następujących reklamach:
– 1999 r. – spot reklamowy na rzecz Kentucky Children’s Health Insurance Program;
– 2005 r. – reklama kosmetyków dla firmy American Beauty.

Biografia Dario

Dario Franchitti (ur. 19 maja 1973 roku w Bathgate) – szkocki kierowca wyścigowy włoskiego pochodzenia. Mistrz serii Indy Racing League z 2007, 2009 i 2010 roku.
W grudniu 2001 roku poślubił amerykańską aktorkę Ashley Judd. Mieszkają obecnie w pobliżu Franklin w stanie Tennessee. Jest fanem piłkarskiego zespołu Celtic F.C..

Kariera
Początki kariery
Franchitti rozpoczął swoją karierę wyścigową od kartingu. W 1984 roku zdobył w tej dyscyplinie mistrzostwo Szkocji juniorów, a w latach 1985 i 1986 mistrzostwo Wielkiej Brytanii juniorów. W 1988 roku dołożył jeszcze mistrzostwo Szkocji seniorów i przeniósł się do Formuły Vauxhall Junior, którą wygrał w 1991 roku.
W 1992 roku wystartował w Formule Vauxhall Lotus w barwach zespołu Paul Stewart Racing. Pierwszy sezon startów ukończył na czwartym miejscu, natomiast w następnym sezonie zdobył tytuł mistrzowski w tej serii. W 1994 roku wystartował w brytyjskiej Formule 3 i zajął w niej czwarte miejsce wygrywając jeden wyścig w sezonie.
W 1995 roku podpisał kontrakt z fabrycznym zespołem Mercedesa, AMG, na starty w serii DTM, czyli niemieckich mistrzostwach samochodów turystycznych, oraz powiązaną z nią serią ITC (międzynarodowe mistrzostwa). W następnym roku kontynuował starty w ITC.

CART/Champ Car
Po sezonie 1996 zlikwidowano serię ITC, a Mercedes przeniósł Franchittiego do zespołu Hogan Racing startującego w amerykańskiej serii CART, dla której był jednym z dostawców silników. Pierwszy sezon nie był zbyt udany dla szkota (najlepsze miejsce w wyścigu to dziewiąte), jednak pomimo słabych wyników kilkakrotnie podczas wyścigów pokazał się z bardzo dobrej strony i na kolejny sezon podpisał kontrakt z jednym z czołowych zespołów – Team Green.
W nowym zespole stał się jednym z czołowych kierowców serii. W 1998 roku zajął trzecie miejsce, a w 1999 zdobył tytuł wicemistrza CART (przegrał tytuł mistrzowski tylko mniejszą liczbą zwycięstw). Rok 2000 był nieudany głównie za sprawą wypadku podczas przedsezonowych testów.

Starty w karierze
Sezon     Seria     Zespół     Starty     PP     Zwyc.     Punkty     Pozycja
1995     Deutsche Tourenwagen Meisterschaft     AMG     13     3     1     74     5.
International Touring Car Series     10     0     1     80     3.
1996     International Touring Car Championship     AMG     26     0     1     171     4.
1997     CART     Hogan Racing     16     1     0     10     20.
1998     CART     Team Green     19     5     3     160     3.
1999     CART     Team Green     20     2     3     212     2.
2000     CART     Team Green     16     2     0     92     13.
2001     CART     Team Green     20     0     1     105     7.
2002     CART     Team Green     19     1     3     148     4.

Indy Racing League     1     0     0     11     44.
2003     IRL IndyCar Series     Andretti Green Racing     3     0     0     72     25.
2004     IRL IndyCar Series     Andretti Green Racing     16     1     2     409     6.
2005     IRL IndyCar Series     Andretti Green Racing     17     1     2     498     4.
2006     IRL IndyCar Series     Andretti Green Racing     13     1     0     311     8.
2007     IRL IndyCar Series     Andretti Green Racing     17     4     4     637     1.
2008     NASCAR Sprint Cup     Chip Ganassi Racing     10     0     0     606     49.
2009     IRL IndyCar Series     Chip Ganassi Racing     17     5     5     616     1.
2010     IRL IndyCar Series     Chip Ganassi Racing     17     2     3     602     1.

Starty w Indianapolis 500
Rok     Nadwozie     Silnik     Start     Wynik     Uwagi
2002     Dallara     Chevrolet     28     19
2004     Dallara     Honda     3     14
2005     Dallara     Honda     6     6
2006     Dallara     Honda     17     7
2007     Dallara     Honda     3     1
2009     Dallara     Honda     3     7
2010     Dallara     Honda     3     1

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 134 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *