Artur Żmijewski pokazał żonę Paulinę

artur-paulina-zmijewscyAż trudno uwierzyć, że są małżeństwem od ponad dwudziestu lat. Gdy patrzy się na Paulinę i Artura Żmijewskich, którzy mimo upływu lat nadal są w siebie wpatrzeni, aż ciepło się robi na sercu. Para bardzo rzadko pokazuje się razem na salonach, ale gdy już zdecydują się pojawić, nie sposób oderwać od nich oczu.

Artur i Paulina przyszli na imprezę Doskonałość Roku Twojego Stylu. Aktor miał na sobie klasyczny, czarny smoking. Jego żona założyła piękną, prostą suknię. Małżonkowie nie odstępowali się na krok. Trzymali się za ręce, przytulali i świetnie bawili się z innymi gośćmi.

W jednym z wywiadów Żmijewski zdradził, że ze swoją małżonką jest w związku od czasów liceum. Para ma trójkę dzieci. Ich miłość zdaje się tylko rozkwitać z roku na rok. Nic dziwnego, Artur to nadal jeden z najprzystojniejszych polskich aktorów, a Paulina w niczym mu nie ustępuje.

Piękna z nich para?
źródło: nocoty.pl

Biografia Artura

Artur Żmijewski (ur. 10 kwietnia 1966 w Radzyminie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.
Ukończył LO im. Marii Konopnickiej w Legionowie, a następnie w 1990 PWST w Warszawie.
W latach 1989–1991 występował w Teatrze Współczesnym, w latach 1991–1992 w Teatrze Ateneum oraz w Teatrze Scena Prezentacje, w latach 1998–2010 występował w Teatrze Narodowym[1].
Od 2007 jest ambasadorem dobrej woli UNICEF[2]. Od 2009 jest honorowym obywatelem miasta Legionowo[3]. Ma żonę Paulinę i troje dzieci.

Wybrana filmografia
1984: Dzień czwarty, jako powstaniec
1986: Złota mahmudia, jako rybak Mitko
1989: Lawa, jako Gustaw – Konrad
1989: Ostatni dzwonek, jako Jackowski
1989: Stan posiadania, jako Tomasz
1990: Napoleon, jako pisarz Napoleona; nie występuje w czołówce
1990: Ucieczka z kina „Wolność”, jako Krzysztof, partner byłej żony cenzora
1991: 3 dni bez wyroku, jako Adam Niedzicki “Mruk”
1991: Ferdydurke (30 door key), jako Kopyrda
1991–1992 Kim był Joe Luis, jako Maciek, przyjaciel Joniego
1991: Panny i Wdowy, jako ksiądz Bradecki, zesłaniec na Syberii
1992: Enak, jako młody reporter
1992: Psy, jako Radosław Wolf, handlarz bronią; w czołówce określenie roli: Elegant
1994: Anioł Śmierci, jako policjant Marty
1994: Psy II: Ostatnia krew, jako Radosław Wolf
1994: Wyliczanka, jako Adam, ojciec Artura
1995: Daleko od siebie, jako Marcin Borowski
1995: Ekstradycja, jako Wiesiek Cyrk
1995: Gnoje, jako Czesiek
1995: Za co?, jako Józef Migurski
1996: Deszczowy żołnierz, jako Jerzy, mąż Anny
1996: Słodko gorzki, jako Adam, przyjaciel brata “Mata”
1996: Ucieczka, jako Gyula Molnar
1997: Gniew, jako Paweł
1997: Przystań, jako Rafał, kolega Jana
1998: 13 posterunek, jako Święty Mikołaj
1998: Amok, jako makler
1998: Demony wojny wg Goi, jako Biniek
1998: Matki, żony i kochanki, jako tenisista Piotr Rafalik
1998: Złoto dezerterów, jako podporucznik “Pet”
1998: Żona przychodzi nocą
1999–2012: Na dobre i na złe, jako chirurg Jakub Burski, były ordynator oddziału ratownictwa medycznego (odc. 1-472)
1999: Headquarters: Warsaw, jako Karol
1999: Ostatnia misja, jako podinspektor Krzysztof Myszkowski, zięć Sobczaka
1999: Pierwszy milion (serial tv), jako Piotr Leja
2000: Pierwszy milion, jako “Likwidator”
2000: Wyrok na Franciszka Kłosa, jako Aschel
2001: W pustyni i w puszczy, jako Władysław Tarkowski, ojciec Stasia
2001: Miś Kolabo, jako porucznik
2002: Sfora, jako Roman Kruk, nowy współpracownik Olbrychta
2004: Ławeczka, jako Piotr Kot
2004: Nigdy w życiu!, jako Adam
2006: Bezmiar sprawiedliwości, jako Jerzy Kuter
2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial), jako Jerzy Kuter
2006: Fałszerze – powrót Sfory, jako Roman Kruk
2006: Tylko mnie kochaj, jako Adam
2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami, jako kolega Adasia z “Jutrzenki” w młodości
2007: Katyń, jako Andrzej, rotmistrz 8. Pułku Ułanów
2007: Odwróceni, jako podinspektor Paweł Sikora
2007: Świadek koronny, jako podinspektor Paweł Sikora
2008: Złodziej w sutannie, jako ks. Wójcik
od 2008: Ojciec Mateusz, jako ksiądz Mateusz Żmigrodzki
2010[4]: Mała matura 1947, jako Tadeusz Taschke, ojciec Ludwika[5]
2012: Mój rower, jako Paweł
2013: Oszukane, jako ojciec bliźniaczek
2014: Kamienie na szaniec, jako Stanisław Bytnar, ojciec Jana Bytnara, ps. “Rudy”

Polski dubbing
1973: Robin Hood, jako Robin Hood
2000: Droga do El Dorado, jako Tulio
2001: W Pustyni i W puszczy, jako Pan Tarkowski
2005: Madagaskar, jako lew Alex
2005: Karol – człowiek, który został papieżem, jako Hans Frank
2005: Jan Paweł II, jako Przyjaciel
2007: Don Chichot, jako Don Chichot
2007: Zaczarowana, jako Robert
2008: Madagaskar 2, jako lew Alex
2010: Madagwiazdka, jako Alex
2012: Madagaskar 3, jako lew Alex
2014: Pan Peabody i Sherman, jako Pan Peabody

Nagrody
1989 – Viareggio (MFF) “Platinium Award” dla najlepszego aktora za film Stan posiadania
1990 – Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za film Lawa
1991 – FPFF Gdynia, nominacja do nagrody za pierwszoplanową rolę męską w filmie 3 dni bez wyroku
1992 – Nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego
2001 – Nagroda “Telekamera 2001” w kategorii: aktorzy (nagroda przyznawana przez czytelników pisma “Tele Tydzień”)
2002 – Nagroda “Telekamera 2002” w kategorii: aktor (nagroda przyznawana przez czytelników pisma “Tele Tydzień”)
2002 – Nagroda “Telemaska” dla najlepszego aktora Teatru Telewizji w sezonie 2001/2002.
2003 – Nagroda “Telekamera 2003” w kategorii: aktor (nagroda przyznawana przez czytelników pisma “Tele Tydzień”)
2003 – Nagroda “Telemaska” dla najlepszego aktora Teatru Telewizji w sezonie 2002/2003
2003 – Nagroda im. Stefana Treugutta za spektakl teatralny Edward II
2003 – Nagroda Viva Najpiękniejsi przyznawana przez czytelników pisma “Viva!”
2004 – Nagroda “Złota Telekamera” (nagroda przyznawana przez pismo “Tele Tydzień”)
2005 – Złoty Krzyż Zasługi[6][7]
2010 – Nagroda Wiktora 2009 dla Najpopularniejszego Aktora Telewizyjnego
2011 – Nagroda “Telekamera 2011” dla serialu TV Ojciec Mateusz, w którym gra główną rolę męską
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 179 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *