Antonio Banderas i Nicole Kimpel są parą


Banderas-KimpelPo 18 latach małżeństwa, które kilka razy przechodziło poważny kryzys, Antonio Banderas i Melanie Griffith postanowili rozwieść się w zgodzie. Przynajmniej tak początkowo deklarowali. Potem rozpoczęła się batalia w sądzie o opiekę nad ich ukochanymi psami. W między czasie aktor znalazł nową miłość. Obecnie Banderas spotyka się z 20 lat młodszą Nicole Kimpel.

34-letnia modelka przed romansem z Antoniem przyjaźniła się z jego byłą żoną. Obecnie 54-latek i jego znacznie młodsza kochanka mieszkają razem i spędzają ze sobą sporo czasu. Zobaczcie, jak wygląda wybranka aktora, który niegdyś uchodził za jednego z najseksowniejszych w Hollywood.

Jak uważacie pasują do siebie?
źródło: pudelek.pl

Biografia Antonio

Antonio Banderas, właściwie José Antonio Domínguez Banderas (ur. 10 sierpnia 1960 w Maladze) – hiszpański aktor, reżyser, producent filmowy, model i piosenkarz.

Urodził się i dorastał w rodzinie rzymskokatolickiej jako syn nauczycielki doñy Any Banderas i policjanta Guardia Civil José Domíngueza (zm. 2 lutego 2008 w wieku 87 lat). Ma młodszego brata Francisco Javiara Banderasa “Chico”. Początkowo chciał zostać zawodowym piłkarzem, ale jego marzenie zakończyły się, kiedy mając 14 lat złamał nogę. Kiedy rok później zobaczył na scenie musical Hair, postanowił, że zostanie aktorem. Opuścił szkołę i w wieku 19 lat udał się do Madrytu w celu rozpoczęcia kariery w hiszpańskim przemyśle filmowym. W 1980 roku ukończył School of Dramatic Art w Madrycie i związał się z hiszpańskim Teatrem Narodowym. Z powodu cenzury politycznej za rządów Francisco Franco został aresztowany przez hiszpańską policję za udział w sztuce Bertolta Brechta i całą noc spędził na policji[potrzebne źródło]. Podczas pracy z małym zespołem teatralnym, z którym dawał występy na ulicy, miał trzy lub cztery takie aresztowania. Dorabiał jako kelner, pracował w sklepie i małym kinie La Movida Madrileña, a także model dla firmy Ralph Lauren i domu mody Gucci.

Po debiucie na scenie w sztuce Los Tarantos (1981) i na ekranie w filmie Sztuczne rzęsy (Pestanas postizas, 1982), zagrał w pięciu obrazach Pedro Almodóvara: komedii Labirynt namiętności (Laberinto de pasiones, 1982) u boku Imanola Ariasa, thrillerze Matador (Matador, 1986) z Carmen Maurą jako nadpobudliwy i wrażliwy Ángel Giménez, melodramacie Prawo pożądania (La Ley del Deseo, 1987) w roli heteroseksualnego wdającego się w miłość homoseksualną nieprzewidywalnego Antonia Beníteza, komediodramacie Kobiety na skraju załamania nerwowego (Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1988) jako słodki Carlos oraz dramacie kryminalnym Zwiąż mnie (!Átame!, 1990) w roli zdesperowanego Ricky’ego.

W 1991 roku pojawił się na planie filmu dokumentalnego z trasy koncertowej Madonny W łóżku z Madonną (Madonna: Truth or Dare). Po raz pierwszy wystąpił w hollywoodzkiej produkcji – dramacie muzycznym Królowie Mambo (The Mambo Kings, 1992) u boku Armanda Assante. W dramacie Jonathana Demme’a Filadelfia (Philadelphia, 1993) zagrał postać kochanka prawnika-nosiciela wirusa HIV (Tom Hanks). Ogromnym sukcesem okazała się rola wędrowca-samotnika, muzyka z futerałem na gitarę wypełnionym bronią, który przemierza Meksyk w poszukiwaniu morderców swej ukochanej w gangsterskim filmie akcji Roberta Rodrigueza Desperado (1995). W filmie muzycznym będącym adaptacją musicalu Andrew Lloyda Webbera i Tima Rice’a Evita (1996) z Madonną jako narrator ujawnił swoje zdolności wokalne. Pochlebne recenzje przyniosła mu kreacja Alejandro Murriety czyli Zorro w filmie przygodowym Martina Campbella Maska Zorro (The Mask of Zorro, 1998) z Anthony Hopkinsem i Catherine Zetą-Jones. Zadebiutował jako reżyser komediodramatu Wariatka z Alabamy (Crazy in Alabama, 1999) z Melanie Griffith, Davidem Morse, Lucasem Black, Cathy Moriarty, Meatem Loafem, Robertem Wagnerem i Elizabeth Perkins.

Użyczył głosu Kotu w Butach w filmie Shrek 2 (2004) i sequelu Shrek Trzeci (2007).

Jego pierwszą żoną była Ana Leza (od 27 lipca 1987 do 1996). W dniu 14 maja 1996 roku ożenił się ponownie z Melanie Griffith, z którą ma córkę Stellę del Carmen (ur. 24 września 1996 w Marbella). Jest ojczymem Alexandra Bauera i Dakoty Mayi Johnson.

Antonio Banderas jest honorowym legionistą Hiszpańskiej Legii Cudzoziemskiej i od kilku lat w każdy Wielki Czwartek, wraz z żoną bierze udział w ceremonii “Traslado del Cristo de la Buena Muerte”, podczas której legioniści wynoszą ze swojego kościoła garnizonowego w Maladze na wyprostowanych dłoniach potężny krucyfiks, śpiewając hymn Legii “El Novio de la Muerte” (Oblubieniec śmierci)[1].

Nagrody
2005: Shrek 2 (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola komediowa
2004: Pancho Villa we własnej osobie (nominacja) Złoty Glob najlepsza rola męska w serialu lub filmie telewizyjnym
2004: Pancho Villa we własnej osobie (nominacja) Emmy najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
1999: Maska Zorro (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1999: Wariatka z Alabamy (nominacja) Złote Lwy
1997: Evita (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1997: Zbyt wiele (nominacja) GOYA najlepszy aktor
1991: Zwiąż mnie (nominacja) GOYA najlepszy aktor
1987: Matador (nominacja) GOYA najlepszy aktor drugoplanowy

Filmografia
2014 Niezniszczalni
2011: Kot w butach (Puss in boots) jako Kot w Butach (dubbing)
2011: Skóra, w której żyję (La piel que habito) jako Dr. Ledgard
2010: Poznasz przystojnego bruneta (You Will Meet a Tall Dark Stranger) jako Greg Clemente
2010: Shrek Forever (dubbing) jako Kot w butach
2009: Złodziejski kodeks (Thick as Thieves) jako Gabriel
2008: The Other Man jako Rafe
2008: Centralne biuro uwodzenia (My Mom’s New Boyfriend) jako Tommy Lucero/Martinez
2007: Shrek Trzeci (dubbing) jako Kot w Butach
2006: Miasto śmierci
2006: Wytańczyć marzenia
2005: Legenda Zorro (The Legend of Zorro)
2004: Shrek 2 (dubbing)
2003: Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico)
2003: Mroczna Argentyna (Imagining Argentina)
2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3: Game Over)
2003: Pancho Villa we własnej osobie (And Starring Pancho Villa as Himself)
2002: Frida
2002: Mali agenci 2: Wyspa marzeń (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams)
2002: Ballistic (Ballistic: Ecks vs. Sever)
2002: Femme Fatale
2001: Mali agenci (Spy Kids)
2001: Grzeszna miłość (Original Sin)
2001: Pytanie do Boga (Body, The)
2000: Parada oszustów (White River Kid, The)
1999: Kumpel do bicia (Play It to The Bone)
1999: Trzynasty wojownik (13th Warrior, The)
1998: Maska Zorro (Mask of Zorro, The)
1996: Zbyt wiele (Two Much)
1996: Evita
1995: Zabójcy (Assassins)
1995: Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym (Never Talk to Strangers)
1995: Desperado
1995: Cztery pokoje (Four Rooms)
1995: Rapsodia Miami (Miami Rhapsody)
1994: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) jako wampir Armand
1993: Dom dusz (House of the Spirits, The)
1993: Zniewaga (Dispara!)
1993: Filadelfia (Philadelphia)
1992: Królowie mambo (Mambo Kings, The)
1991: W łóżku z Madonną (Madonna: Truth or Dare (aka In Bed with Madonna))
1991: Terra Nova
1990: Zwiąż mnie (!Átame!)
1990]: Pod Wiatr (Contra el viento)
1989: Aventis
1989: Biała gołębica (Blanca Paloma, La)
1988: Kobiety na skraju załamania nerwowego (Mujeres al borde de un ataque de nervios)
1988: Kobieta twojego życia (Mujer de tu vida: La mujer feliz, La)
1987: Prawo pożądania (Ley del deseo, La)
1986: Układanka (Puzzle, The)
1986: 27 godzin (27 horas)
1986: Matador (Matador)
1985: Dwór Faraona (Corte de Faraón, La)
1984: Sprawa Almery (Caso Almería, El)
1984: Szczudła (Zancos, Los)
1982: Sztuczne rzęsy (Pestanas postizas)
1982: Labirynt namiętności (Laberinto de pasiones)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 769 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *