Anna Mucha i Marcel Sora

mucha-soraAnna i Marcel są parą od 2009 r, poznali się na planie show „Jak Oni śpiewają”

Partnerzy
Anny
Kuba Wojewódzki 2001-08
Marcel Sora 2009
Marcela
Anna Mucha 2009
Wywiady
Cytaty – Anna Mucha

Biografia Anny
Anna Maria Mucha (ur. 26 kwietnia 1980 w Warszawie) – polska aktorka. W 2010 roku zajęła siedemdziesiąte trzecie miejsce w rankingu Forbes na sto najcenniejszych gwiazd polskiego show-biznesu[1].

Wykształcenie
Ukończyła Liceum im. Stefana Batorego w Warszawie, następnie studiowała w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Od września 2007 do lipca 2008 roku przebywała w Nowym Jorku, gdzie uczęszczała na zajęcia z aktorstwa w szkole Lee Strasberga.

Aktorstwo
Na dużym ekranie zadebiutowała w wieku 10 lat, w filmie Andrzeja Wajdy Korczak, gdzie zagrała Sabinkę – wychowankę Korczaka. Swą pierwszą główną rolę (Karoliny Szymańskiej) zagrała w filmie Przeklęta Ameryka Krzysztofa Tchórzewskiego. Punktem zwrotnym w jej karierze była rola Danki Dresner w filmie Lista Schindlera Stevena Spielberga. Następnie wystąpiła w kilku polskich filmach, m.in. Panna Nikt, Chłopaki nie płaczą, Młode wilki 1/2 oraz serialach i spektaklach Teatru Telewizji. W latach 2003-2009, 2011 roku występowała w serialu M jak miłość jako Madzia (Magda Marszałek). Od 2010 w serialu Prosto w serce gra główną rolę Monikę Milewską – bokserkę.

Pozostała działalność
Pracowała w Radio BIS oraz rozgłośni radiowej Radiostacja. W ramach współpracy ze stacją telewizyjną TVN była reporterką programu Dzień Dobry TVN oraz prowadziła program Mucha nie siada, w którym wraz z telewizją TVN odwiedzała interesujące miejsca na świecie. W 2005 roku wystąpiła w teledysku Kayah i Krzysztofa Kiljańskiego do piosenki Prócz ciebie nic.
Wspólnie z Maciejem Orłosiem w 2006 prowadziła konferansjerkę na 31. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, jednak jej komentarze i czarna kreacja śmiało odkrywająca plecy wywołały wzburzenie środowiska. „Fakt” przytoczył na przykład komentarz wygłoszony przez Muchę przed pokazem jednego z filmów: Już nie będę przynudzać, bo na tym filmie i tak pośniecie. Przed pokazem Summer Love, będącym debiutem 38-letniego Piotra Uklańskiego, Mucha zaznaczyła: Zaraz zobaczymy, czy lepiej debiutować późno, czy wcale[2][3][4]. Podjęto decyzję o zastąpieniu jej przez Tamarę Arciuch-Szyc, gdyż jak powiedział dyrektor festiwalu Mirosław Bork, uznano, że formuła prowadzenia, zaprezentowana przez Panią Annę Muchę, nie pasuje do takiego wydarzenia, jakim jest festiwal. Taka sytuacja wydarzyła się po raz pierwszy w historii tej imprezy[4].
W 2008 brała udział w programie Jak oni śpiewają, zajmując 5. miejsce. W roku 2009 znalazła się w październikowym wydaniu Playboya[5].
W latach 2009-2010 zasiadała w jury 5. edycji programu You Can Dance.
Anna Mucha Pictures
Anna Mucha - zdjęcie
Taniec z Gwiazdami
29 listopada 2009 roku zwyciężyła w parze z Rafałem Maserakiem w X edycji Tańca z Gwiazdami. W finale, dzięki głosom widzów, pokonała Nataszę Urbańską[6]. Nagrodę za udział w konkursie, czyli Kryształową Kulę, oddała na rzecz Fundacji TVN Nie jesteś sam.

Filmografia
Seriale telewizyjne
od 2010: Prosto w serce jako Monika Milewska
2010: Usta usta jako Anita
2009: Teraz albo nigdy! jako Olga, była dziewczyna Andrzeja
2003-2009, 2011: M jak miłość jako Magda Marszałek, przyjaciółka Kingi Zduńskiej
2001: Marszałek Piłsudski jako Wanda Juszkiewiczówna, córka Marii Piłsudskiej
1999: Na dobre i na złe jako Kinga Radwańska (gościnnie)
1998: Matki, żony i kochanki (druga seria) jako Klara
1995: Matki, żony i kochanki (pierwsza seria) jako Klara, córka Doroty i Michała
1993-1994: Bank nie z tej ziemi jako Hania (gościnnie)
1991-1993: Kuchnia Polska jako Ania Biesiekierska (gościnnie)

Filmy
2011: Och, Karol 2 jako Mira
2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
2000: Chłopaki nie płaczą jako prostytutka Lili
1997: Młode wilki 1/2 jako Ania
1996: Panna Nikt jako Kasia Bogdańska
1994: Szczur jako Marysia, córka Bronki
1993: Lista Schindlera jako Danka Dresner
1992: Sprawa kobiet (Le Violeur Impuni) jako Agnes, dziewczynka na huśtawce
1991: Przeklęta Ameryka jako Karolina Szymańska
1990: Femina
1990: Korczak jako Sabinka, wychowanka Korczaka

Polski dubbing
2010: Disco robaczki jako Muszka

Telewizja programy rozrywkowe
2010: Po prostu bitwa
2009/2010 : V edycja programu You Can Dance – Po prostu tańcz – jurorka, zastąpiła Weronikę Marczuk-Pazurę
2009: IX edycja programu Szymon Majewski Show – wystąpiła gościnnie w programie Kubą Wojewódzkim.
2009: X edycja programu Taniec z gwiazdami – zwyciężczyni tej edycji programu
2008: IV edycja programu Jak oni śpiewają – występowała w programie, odpadając w 12. odcinku i zajmując tym samym 5. miejsce
2008: Kuba Wojewódzki – wystąpiła gościnnie w programie z polskimi wioślarzami: Konradem Wasilewskim, Markiem Kolbowiczem, Michałem Jelińskim i Adamem Korolem
2007: IV edycja programu Szymon Majewski Show – wystąpiła gościnnie w programie z Andrzejem Grabowskim.
2007: Dzień Dobry TVN – reporterka w telewizji śniadaniowej
2006: Kuba Wojewódzki – wystąpiła gościnnie w programie z Aleksandrą Kwaśniewską.

Teledyski
2005: Wystąpiła w teledysku Krzysztofa Kiljańskiego i Kayah do piosenki Prócz ciebie, nic.

Nagrody
2007: Laureatka nagrody „Świry” w kategorii Wydarzenie roku na 31. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.
W marcu 2010 dostała nominację do nagrody Viva! Najpiękniejsi w kategorii Najpiękniejsza Polka[7][8].

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Marcela Sory

Pochodzi ze Szwecji, nazwisko nosi po ojcu, który miał włoskie korzenie, matka zaś jest Polką – stąd tak biegle włada naszym językiem. Zawsze ciągnęło go do filmu (rozpoczął płatne studia w Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie), ale ostatecznie nie został aktorem, lecz związał swą przyszłość z produkcją telewizyjną. W Szwecji był mechanikiem samochodowym.
Filmowi zawdzięcza jednak jeszcze jedną znajomość: przed kilkoma laty Marcel był związany z Marianną Stuhr, córką Jerzego Stuhra, którą poznał na planie filmu “Korowód” – podało Życie na Gorąco”. Marcel i Marianna od dawna nie są już razem, ale o powodach rozstania żadne z nich nie powiedziało publicznie ani słowa…

Ten wpis został opublikowany w kategorii 1. Znane osoby, które są aktualnie w związku-artykuły i oznaczony tagami Anna Mucha i Marcel Sora, film, M jak miłość. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>