Anja Orthodox i Mariusz Kumala rozstaną się?


orthodox-kumalaKilka tygodni temu z zespołu Anji Orthodox odszedł basista Krzysztof Najman, były mąż wokalistki, z którym rozstała się w 1999 roku.
Para pozostawała jednak w przyjacielskich relacjach, razem pracowali, jeździli w trasy. Razem wychowują też syna Adama.
Wydawało się, że świetnie się dogadują, ale coś najwyraźniej musiało w ostatnim czasie się popsuć, bo Krzysztof postanowił opuścić zespół.
“Z powodu odmiennych wizji dotyczących dalszego rozwoju i charakteru Closterkeller, podjąłem decyzję o zakończeniu współpracy z Anją i jej zespołem” – napisał na swoim Facebooku.
Orthodox bardzo przeżyła całą sytuację.

“Stało się po prostu coś, co zarżnęło ducha w zespole. Złamało też niestety i ducha we mnie i dlatego tym razem nie zapanowałam nad sytuacją tak jak powinnam” – wyznaje.

Niestety, na jednym odejściu się nie skończyło!
Zespół nagle opuścił także gitarzysta Mariusz Kumala, prywatnie obecny mąż artystki, z którym ma syna Kubę.
Mężczyzna nie pojawił się na jednym z koncertów w Krakowie, nikogo o tym nie informując!

“Zrobił to świadomie, wybierając tym samym dalszą muzyczną drogę poza zespołem” – wścieka się Orthodox.

Czy rozstanie zawodowe oznacza także koniec ich małżeństwa?

“Co do naszej z Mariuszem przyszłości jako pary. Nie ma takowej. Nie ma już od pewnego czasu. I nie będzie. Tyle na ten temat mam do powiedzenia” – mówi z żalem Anja.
źródło: pomponik.pl
Tagi: rozstanie, rozwód, rozstała

Wideo – Anja Orthodox i Mariusz Kumala – wywiad

Biografia Anji

Anja Orthodox właściwie Anna Kumala, z domu Sabiniewicz (ur. 24 grudnia 1964 w Warszawie[5]) – polska wokalistka i muzyk rockowy, autorka tekstów oraz kompozytorka. Orthodox znana jest przede wszystkim z wieloletnich występów w zespole rockowym Closterkeller. Współpracowała także m.in. z takimi zespołami jak: Wilki, Sweet Noise, Voo Voo, Abraxas czy IRA.

Działalność artystyczna
Anja Orthodox zaczęła śpiewać w 1987 roku. Znana jest przede wszystkim jako wokalistka zespołu Closterkeller, z którym jest związana od jego powstania (1 stycznia 1988) do dzisiaj. Wcześniej, przez osiem lat, była statystką w Teatrze Wielkim w Warszawie.

Współpracowała gościnnie w roli wokalistki m.in. z zespołami: Wilki, Sweet Noise, Voo Voo, IRA, Sexbomba, Piersi, Kobranocka, Abraxas, Pornografia, Mordor czy Delator. W 1994 roku wzięła udział w nagraniu singla zespołu Golden Life pt. “24.11.1994”, gdzie zaśpiewała m.in. wraz z Grzegorzem Markowskim, Fiolką, Arturem Gadowskim. W ramach akcji charytatywnej Pocztówka do Św. Mikołaja, w grudniu 2000 nagrała utwór pt. “Są marzenia” u boku Urszuli, Krzysztofa Cugowskiego, Grzegorza Markowskiego i Beaty Kozidrak. Trzy lata później wspólnie z muzykami zespołu Abraxas nagrała płytę “Granica czerni i bieli” (jako główna wokalistka i autorka tekstów) pod nazwą Svann. W 2006 wsparła akcję “Pomóż Dzieciom Godnie Żyć” nagrywając utwór pt. “Nadzieja”[6]. Jest autorką niektórych tekstów takich zespołów jak: Virgin, Volver czy Hopsa, jest autorką felietonów do pism i portali internetowych, m.in. Teraz Rock, Onet.pl czy Machina. Wspiera początkujących artystów, często bywa zapraszana jako jurorka na przeglądy młodych zespołów. W 2004 weszła w skład jury festiwalu TOPtrendy organizowanego przez telewizję Polsat[7].

W 1987 zadebiutowała w roli aktorskiej jako Frania w komedii O rany, nic się nie stało !!! u boku Wojciecha Malajkata[8]. W 1994 wcieliła się w rolę przywódczyni Hell’s Angels w sztuce Wariacje Goldbergowskie wystawianej w Teatrze Powszechnym w Warszawie[9].

W 2011 roku wzięła udział w nagraniu płyty Tomek Beksiński[10][11][12]. Wykonała utwór Po deszczu.

Od stycznia 2011 roku, w każda środę od godziny 22:00 Anja prowadziła swoją audycję zatytułowaną “Abracadabra” w RadiuWWW[13]. 9 stycznia 2013 nagrana została ostatnia audycja, po której radio zawiesiło swoją działalność[14].

Życie prywatne
W 1990 r. została absolwentką warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na wydziale zootechniki[15].

7 listopada 1992 roku w Warszawie miał miejsce ślub Anny Sabiniewicz i Krzysztofa Najmana, basisty zespołu Closterkeller[16]. Para uczciła ten fakt “rockowym weselem” połączonym z koncertem Closterkellera w warszawskim klubie Fugazi. Z małżeństwa tego pochodzi urodzony w 1993 syn, Adam. Po siedmiu latach małżeństwa, związek Anji i Krzysztofa zakończył się rozwodem[17].

W latach 1998-2000 była radną dzielnicy Ochota miasta stołecznego Warszawa. Nigdy nie należała do żadnej partii politycznej, natomiast niejednokrotnie podkreślała, że ideologicznie związana jest z lewicą, przez co niesłusznie identyfikowano ją z SLD[18].

17 stycznia 2009 w Urzędzie Stanu Cywilnego na warszawskiej Pradze Anja Orthodox poślubiła swojego drugiego męża – Mariusza Kumalę[19], gitarzystę zespołu Closterkeller oraz ojca drugiego syna Anji – Jakuba (ur. 1 września 2007)[20]. Orthodox była także w nieformalnym związku z Marcinem Mentelem – gitarzystą Closterkeller w latach 1999-2006, oraz Piotrem Szymańskim – basistą formacji Delight w latach 1997-2005[21].

Dyskografia
Closterkeller
Purple (1990, Arston)
Blue (1992, SPV)
Agnieszka (EP, 1993, SPV)
Violet (1993, Izabelin Studio)
Scarlet (1995, Izabelin Studio)
Cyan (1996, Izabelin Studio)
Graphite (1999, Metal Mind Productions)
Nero (2003, Metal Mind Productions)
Reghina (EP, 2004, Metal Mind Productions)
Aurum (2009, Universal Music Polska)
Bordeaux (2011, Universal Music Polska)

Para Wino & Anja Orthodox
Punk Ofiary – “Fogg not dead” (1993, Loud Out Records)[15]

Svann
Granica czerni i bieli (2003, Intech)

Inne
Delator – Manipulacja (1991, Polton)[15]
Voo Voo – Mimozaika (1991, Jam)[23]
Tubylcy Betonu – Acid Party (1992, Pomaton)[15]
Wilki – Wilki (1992, MJM Music)[24]
Kobranocka – Ku nieboskłonom (1992, Izabelin Studio)[25]
Full Metal Jacket – Full Metal Jacket (1993, Polton)[15]
Mordor – Prayer to… (1993, Baron Records)[15]
Piersi – 60/70 Piersi i przyjaciele (1994, Silverton)[26]
Golden Life – 24.11.94 (singel, 1994, Zic Zac)[15]
Sweet Noise – Getto (1996, Izabelin Studio)[27]
Abraxas – 99 (1999, Metal Mind Productions)[28]
Abraxas – Live In Memoriam (2000, Kuźnia)[29]
Rock Atak – Rockdown (2002, New Projekt Production)[15]
Rock Atak – Rockout (2002, New Projekt Production)[15]
Oddział Otwarty – Dom muzyki: Fixed (2003, Polskie Radio)[15]
Sexbomba – SeXXbomba (2007, Sonic)[30]

Filmografia
O rany, nic się nie stało!!! (jako Frania, 1987)[5]
Dzieci Jarocina (jako ona sama, 2000)[5]
Witajcie w mroku (jako ona sama, 2008)
Doctor Jimmy (jako ona sama, 2009)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Mariusza

Mariusz Kumala (ur. 12 lutego 1976) – polski muzyk, wokalista, kompozytor i gitarzysta. W latach 2006-2013 członek zespołu Closterkeller[1]. Kumala współpracował ponadto z zespołami Psychotropic Transcendental, Brain Story czy Via Alia. Muzyk gra na gitarach Fender Stratocaster, Jackson DKMG, Epiphone Firebird VII, Squier Stratocaster, Ovation oraz Burny Les Paul[2]. Używa ponadto wzmacniaczy gitarowych Vox AC30 i Rivera Knucklehead[2].

17 stycznia 2009 w Urzędzie Stanu Cywilnego na warszawskiej Pradze ożenił się z Anją Orthodox, wokalistką zespołu Closterkeller[3]. Małżeństwo ma urodzonego w 2007 roku syna, Jakuba[4].

Dyskografia
Psychotropic Transcendental – Ax libereld… (2001, Psychomusic & Sad Productions)
Brain Story – … Colours in My Head … (2004, Cirkus Production)
Closterkeller – Aurum (2009, Universal Music Polska)[5]
Closterkeller – Act IV (2009, Złoty Melon Sp. z o.o.)[6]
Closterkeller – Bordeaux (2011, Universal Music Polska)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 1 124 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.