Anita Grabowska: “Dzięki Tańcowi z Gwiazdami nasza miłość rozkwitła”


grabowscy-andrzej-anitaAndrzej Grabowski długo bronił się przed udziałem w Tańcu z gwiazdami, szczególnie póki producenci chcieli go widzieć na parkiecie. W końcu wyjaśnił im, że chore biodro całkowicie wyklucza taneczne popisy. Wtedy złożyli mu propozycję, by zasiadł w jury.

Zdaniem żony aktora, to była jedna z najlepszych ofert z jego karierze. Grabowski wreszcie przestał jeździć po Polsce z nieuczciwymi handlarzami garnków i spędza więcej czasu w Warszawie.

Jest cudownie, teraz mam go w końcu w domu – potwierdza w rozmowie z Super Expressem Anita Grabowska. Jestem szczęśliwa. Jeździł, zarabiał, tłukł się po Polsce, a teraz jest w domu. Dzięki Tańcowi z gwiazdami nasza miłość rozkwitła.

Z pewnością nie bez znaczenia jest stawka, którą Grabowski wynegocjował za odcinek. Jak niedawno informowaliśmy, zarabia najwięcej ze wszystkich, bo aż 18 tysięcy złotych. Zdaniem jego młodszej o 18 lat żony, jest wart każdej złotówki.

Andrzej wypada wspaniale – chwali go w tabloidzie. Trochę odetchnęłam, bo w końcu to ja go namawiałam, by został jurorem.

Andrzej i Anita poznali się pod koniec 2007 roku na planie serialu “Tylko miłość”. Aktor rozwodził się w tym czasie ze swoją pierwszą żoną, Anną Tomaszewską, z którą ma dwie córki: Zuzannę i Katarzynę. Anita była już po rozwodzie ze swoim pierwszym mężem, z którym ma córkę.
źródło: pudelek.pl i mowimyjak.pl

Biografia Andrzeja

Andrzej Grabowski (ur. 15 marca 1952 w Chrzanowie[1]) – polski aktor filmowy, teatralny, kabaretowy i telewizyjny, stand-uper oraz wokalista.
Jego rodzinnym miastem jest Alwernia, w której mieszkał wraz z braćmi – Mikołajem, aktorem i reżyserem i Wiktorem, inżynierem górnikiem.
W 1974 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie, niedługo później zaś rozpoczął pracę aktorską na deskach Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, z którym związany był przez wiele następnych lat. Pierwszy sukces osiągnął dzięki roli w spektaklu „Przepraszam, czy tu biją” (Tarnowski Teatr im. Ludwika Solskiego, reż. Ryszard Smożewski, 1976), za którą otrzymał Nagrodę Młodych Stowarzyszenia Polskich Artystów Teatru i Filmu (SPATiF-u). Za swe role teatralne otrzymał wiele innych nagród i wyróżnień. Niejednokrotnie występował wspólnie ze swoim bratem Mikołajem Grabowskim (również aktorem i reżyserem). Zasłynął również jako konferansjer i kabareciarz o szczególnym talencie komediowym.
Na dużym ekranie zadebiutował już w czasie studiów w filmie Odejścia, powroty, przez wiele lat jednak obsadzano go jedynie w rolach epizodycznych bądź drugoplanowych. W 1989 zagrał swoją pierwszą większą rolę w filmie Feliksa Falka Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce, gdzie wcielił się w postać Stefana Sapiei.
Kolejną ważną rolą była kreacja Andrzeja Jurewicza, ojca głównej bohaterki serialu Telewizji Polskiej pt. Boża podszewka (1997) w reżyserii Izabelli Cywińskiej. Szczególną popularność Andrzej Grabowski zawdzięcza roli Ferdynanda Kiepskiego w telewizyjnym serialu komediowym Świat według Kiepskich emitowanym na antenie kanału Polsat od 1999 roku. Sitcom przez kilka lat bił rekordy popularności i zdobywał nagrody dla najlepszego serialu komediowego, dlatego aktor zaczął być powszechnie utożsamiany z postacią, której rolę odgrywał. W życiu prywatnym nie lubi żartować na pokaz.
W ostatnich latach Andrzej Grabowski wystąpił w 30 spektaklach Teatru Telewizji, między innymi w Co nie jest snem reżyserii Krzysztofa Zaleskiego. Użyczył również swojego głosu w kilku filmach zagranicznych kierowanych do dzieci, na przykład w filmach animowanych Mój brat niedźwiedź i Kurczak Mały.
W serialu TVP Pitbull wcielił się w rolę policjanta o pseudonimie „Gebels”. Pod koniec marca 2005 aktor uległ niegroźnemu wypadkowi samochodowemu na autostradzie w pobliżu Mysłowic. Został wówczas ranny w głowę i doznał ogólnych potłuczeń ciała. W 2007 aktor zagrał jednego z szefów gangu pruszkowskiego w serialu pt. Odwróceni emitowanym w telewizji TVN.
Zajął 3 miejsce w II edycji programu Fort Boyard.
Zagrał gościnnie w teledysku do piosenki zespołu Feel – Pokaż mi niebo.
W 2010 wszedł w skład Komitetu Poparcia Bronisława Komorowskiego jako kandydata na urząd Prezydenta RP[2].
W lutym 2013 otrzymał nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii Aktor telewizyjny[3].
W czerwcu 2013 podczas trwania Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu wziął udział w kabaretonie.
W 2014 roku został jurorem “Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami”, który pojawił się 7 marca 2014 roku na antenie Polsatu.

Odznaczenia
5 października 2009 z rąk sekretarza stanu w MKiDN Piotra Żuchowskiego odebrał Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”[4].

Wybrana filmografia
Tajemnica Westerplatte (2013) jako Adolf Petzelt
Drogówka (2013) jako Musiał
Pokaż kotku, co masz w środku (2011)
Śluby panieńskie (2010), jako ojciec Klary
Skrzydlate świnie (2010), jako Pan Edzio
Milion dolarów (2010), Tomuś
Piksele (2010), jako grabarz
Od pełni do pełni (2009), jako Kamiński
Mała Moskwa (2008), jako kapitan Wolniewicz
Senność (2008), jako ojciec Adama
Jak żyć? (2008), jako Bandzior
Świadek koronny (2007), jako Jarosław Kowalik „Kowal”
Diabeł (2005), jako Franek
Strajk – Die Heldin von Danzig (2006), jako Sobecki
Dublerzy (2006), jako Leon May
Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006), jako kolega Adasia
PitBull (2005), jako Gebels
Emilia (2005), jako koroner
Atrakcyjny pozna panią… (2004)
Superprodukcja (2003)
Zróbmy sobie wnuka (2003), jako Maniek Kosela
E=mc² (2002)
Dzień świra (2002), jako sąsiad Adasia
Kariera Nikosia Dyzmy (2002), jako Kiliński, przedsiębiorca
Jak to się robi z dziewczynami (2002)
Boże skrawki (2000)
Ogniem i mieczem (1999)
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem (1999)
Prostytutki (1998)
Kochaj i rób co chcesz (1997)
Pułkownik Kwiatkowski (1996) jako ksiądz
Śmierć jak kromka chleba (1994)
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce (1989).

Role teatralne
Chory z urojenia, Moliere, Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie – jako Argan
Scenariusz dla trzech aktorów, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
Kwartet, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
19. południk, autor i reżyser: Juliusz Machulski, Teatr TV, 2003 – jako prezydent RP Bartosz Czop
Opis obyczajów, czyli jak zwyczajnie wszędzie się miesza złe do dobrego według Jędrzeja Kitowicza, Teatr STU w Krakowie
Zapomniany diabeł Jan Drda, Teatr Telewizji – jako kowal
Chory z urojenia, Teatr 6 piętro, 2011 – jako Argan

Role serialowe
Blisko, coraz bliżej (1982), jako powstaniec (odc. 1)
W krainie Władcy Smoków (1997), jako szyper Gan
Boża podszewka (1997), jako Andrzej Jurewicz
Świat według Kiepskich (od 1999), jako Ferdynand Kiepski
Na dobre i na złe (2002), jako ksiądz Kudełko
Bao-Bab, czyli zielono mi (2003), jako Edward Wyspiański, ojciec “Konia” (odc. 8)
Złotopolscy (2004-2010), jako Andrzej Złotopolski
Odwróceni (2006), jako Jarosław „Kowal” Kowalik
Niania (2006) odc. 27, jako Lucjan Furma
Pitbull (2005-2008), jako starszy aspirant i aspirant sztabowy Jacek Goc „Gebels”
Ja wam pokażę! (2007), jako pan Czesio
Naznaczony (2009), jako szyper Puchalik
Blondynka (2010), jako wójt Traczyk
Duch w dom (2010), jako Kazimierz, sąsiad Beaty i Leszka
Pierwsza miłość (2012, 2013), jako Olgierd ojciec Igora Kaczmarczyka
Czas honoru (2012), jako piekarz Lisowski

Gościnnie przed kamerami
Miodowe lata (2003), jako Kiepski Andrzej Grabowski Ferdynand

Polski dubbing
2012:
Złote krople
Merida waleczna – Król Fergus
2010
Harry Potter i Insygnia Śmierci – Alastor Moody
Toy Story 3 – Miś Tuliś
2009
Gwiazda Kopernika
Góra Czarownic – Burke
2008
Małpy w kosmosie – Dr Ferdynand
Speed Racer – Tata
2007
Zaczarowana – Nathaniel
Harry Potter i Zakon Feniksa – Alastor „Szalonooki” Moody
2005
Harry Potter i Czara Ognia – Alastor „Szalonooki” Moody
Kurczak Mały – Buck „Asior” Gdaka
2003: Mój brat niedźwiedź – Tuke
2001: Abrafax i piraci z Karaibów – Abrafax

Wokalista
W kwietniu 2008 r. wystąpił gościnnie na płycie XXX-lecie, Akustycznie punkrockowego zespołu KSU gdzie zaśpiewał piosenkę pt. Po drugiej stronie drzwi[5] .
W 2009 r. na płycie zespołu Ptaszyska Jest dobrze. Piosenki niedokończone, poświęconej twórczości Jana Himilsbacha i Zdzisława Maklakiewicza, aktor zaśpiewał dwie piosenki, w tym pt. “Jestem jak motyl”, która znalazła się na 1. miejscu Listy Przebojów radiowej Trójki[6][7],.
Zaśpiewał również razem z Tomaszem Szczepanikiem, wokalistą grupy Pectus, piosenkę Odpływam, która znalazła się na płycie wydanej w ramach charytatywnej akcji Kalendarz Dżentelmeni 2010[8].
W listopadzie 2010 roku, Andrzej Grabowski wydał swoją pierwszą płytę Mam prawo…czasami… banalnie[9]. Znalazło się na niej trzynaście utworów, do których muzykę napisali Marcin Lamch, Przemysław Pacan i Krzysztof Niedźwiecki, natomiast autorami tekstów byli min. Jan Nowicki, Andrzej Poniedzielski i Krzysztof Nowak.

Dyskografia
Albumy

Rok Tytuł Pozycja na liście
POL
2010 Mam prawo…czasami… banalnie

  • Data: 26 listopada 2010
  • Wydawca: Universal Music Poland
36[10]
2013 Cudne jest nudne

  • Data: 18 czerwca 2013
  • Wydawca: Universal Music Poland
30[11]

Notowane utwory

Rok Tytuł Pozycja na liście
LP3
[12]
2009 “Jestem jak motyl” 1
2010 “Czasami” 44

Rodzina
Młodszy brat aktora Mikołaja Grabowskiego. Był mężem aktorki Anny Tomaszewskiej (rozwód), z którą ma dwie córki, Katarzynę oraz Zuzannę, również aktorkę.
W 2009 ponownie zawarł związek małżeński – z Anitą Kruszewską, charakteryzatorką filmową, z którą ma syna Aleksandra.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Anity

Anita Grabowska, przedtem Kruszewska zajmuje się na co dzień charakteryzacją. Pracowała m.in przy takich produkcjach, jak: “Tajemnica twierdzy szyfrów”, “Kasia i Tomek”, “Tylko miłość”, “Sztos 2”, “Komisarz Rozen” oraz “Weekend”. Grabowska ma na swoim koncie również epizod aktorski. Grała małe role w serialach: “Generał”, “Tylko miłość” oraz “Tajemnica twierdzy szyfrów”.
źródło: mowimyjak.pl

(Odwiedzono 439 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.