Andrzej Grabowski i Anita Kruszewska rozwodzą się?


Grabowski i KruszewskaTabloidy i kolorowe magazyny donoszą o kryzysie w związku Andrzeja Grabowskiego (64 l.) i Anity Kruszewskiej (46 l.). Czy faktycznie coś jest na rzeczy?
Aktor i młodsza od niego o 18 lat charakteryzatorka poznali się pod koniec 2007 roku na planie serialu “Tylko miłość” – Grabowski rozwodził się wówczas ze swoją pierwszą żoną, aktorką Anną Tomaszewską. Rozwód przypieczętowano w 2008 roku. Rok później Andrzej i Anita byli już małżeństwem.

Pierwsze plotki o kryzysie w związku pojawiły się po ukończeniu przez parę budowy drewnianego dworku pod Warszawą.

Mówiono, że żona nie chce zamieszkać w nowym domu, a Andrzej coraz częściej znika. “Zamykał się w nowym domu na długie dni. Kryzys wisiał w powietrzu” – mówi znajoma pary.

W maju i wrześniu ubiegłego roku Kruszewska znalazła się w szpitalu. Grabowski odwiedzał ją w szpitalu, ale z racji zobowiązań zawodowych, nie mógł być przy niej 24 godziny na dobę.

Według informacji “Życia na Gorąco”, tuż przed Wielkanocą po raz pierwszy powiedział o rozwodzie. “Dla Anity to dramat. Ma mieszkanie wzięte na kredyt, które musi wynająć i przenieść się do mniejszego, żeby je spłacić. A koszty leków i rehabilitacji?

Tygodnik skontaktował się z Kruszewską i zapytał o medialne doniesienia, ta jednak nie chciała się do nich odnosić, tłumacząc, że nie wypowiada się na tematy prywatne.

“Super Express” z kolei podaje, że w sądzie “zostały złożone już papiery rozwodowe i małżonkowie czekają na termin pierwszej rozprawy”. Czy w plotkach jest choć odrobina prawdy? Para na razie nie sprostowała informacji, ani nie wydała oświadczenia.

W połowie lutego, gdy pojawiła się na premierze filmu “Na granicy” i koncercie fundacji Serce Dziecka, wyglądała na szczęśliwą i zakochaną. Miejmy nadzieję, że rewelacje prasowe okażą się pomyłką.
źródło: pomponik.pl

Biografia Andrzeja

Andrzej Grabowski (ur. 15 marca 1952 w Chrzanowie[1]) – polski aktor filmowy, teatralny, kabaretowy i telewizyjny, stand-uper oraz wokalista.

Jego rodzinnym miastem jest małopolska Alwernia, w której mieszkał wraz z braćmi – Mikołajem, aktorem i reżyserem i Wiktorem, inżynierem górnikiem.

W wieku sześciu lat rozpoczął naukę w szkole podstawowej, w wieku siedemnastu lat zdał maturę. Powtarzał trzeci rok studiów[2], w 1974 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie, niedługo później zaś rozpoczął pracę aktorską na deskach Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, z którym związany był przez wiele następnych lat. Pierwszy sukces osiągnął dzięki roli w spektaklu „Przepraszam, czy tu biją” (Tarnowski Teatr im. Ludwika Solskiego, reż. Ryszard Smożewski, 1976), za którą otrzymał Nagrodę Młodych Stowarzyszenia Polskich Artystów Teatru i Filmu (SPATiF-u). Za swe role teatralne otrzymał wiele innych nagród i wyróżnień. Niejednokrotnie występował wspólnie ze swoim bratem Mikołajem Grabowskim (również aktorem i reżyserem). Zasłynął również jako konferansjer i kabareciarz o szczególnym talencie komediowym.

Na dużym ekranie zadebiutował już w czasie studiów w filmie Odejścia, powroty, przez wiele lat jednak obsadzano go jedynie w rolach epizodycznych bądź drugoplanowych. W 1989 zagrał swoją pierwszą większą rolę w filmie Feliksa Falka Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce, gdzie wcielił się w postać Stefana Sapiei. Kolejną ważną rolą była kreacja Andrzeja Jurewicza, ojca głównej bohaterki serialu Telewizji Polskiej pt. Boża podszewka (1997) w reżyserii Izabelli Cywińskiej. Szczególną popularność Andrzej Grabowski zawdzięcza roli Ferdynanda Kiepskiego w telewizyjnym serialu komediowym Świat według Kiepskich emitowanym na antenie kanału Polsat od 1999 roku. Sitcom przez kilka lat bił rekordy popularności i zdobywał nagrody dla najlepszego serialu komediowego, dlatego aktor zaczął być powszechnie utożsamiany z postacią, której rolę odgrywał. W życiu prywatnym nie lubi żartować na pokaz.

W ostatnich latach Andrzej Grabowski wystąpił w 30 spektaklach Teatru Telewizji, między innymi w Co nie jest snem reżyserii Krzysztofa Zaleskiego. Użyczył również swojego głosu w kilku filmach zagranicznych kierowanych do dzieci, na przykład w filmach animowanych Mój brat niedźwiedź i Kurczak Mały.

W serialu TVP Pitbull wcielił się w rolę policjanta o pseudonimie „Gebels”. Pod koniec marca 2005 aktor uległ niegroźnemu wypadkowi samochodowemu na autostradzie w pobliżu Mysłowic. Został wówczas ranny w głowę i doznał ogólnych potłuczeń ciała. W 2007 aktor zagrał jednego z szefów gangu pruszkowskiego w serialu pt. Odwróceni emitowanym w telewizji TVN.

Zajął 3. miejsce w II edycji programu Fort Boyard.

Zagrał gościnnie w teledysku do piosenki zespołu Feel – „Pokaż mi niebo”.

Został członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010[3] oraz przed wyborami prezydenckimi w Polsce w 2015 roku[4].

W lutym 2013 otrzymał nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii Aktor telewizyjny[5].

W czerwcu 2013 podczas trwania Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu wziął udział w kabaretonie.

W 2014 roku został jurorem Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, który pojawił się 7 marca 2014 na antenie Polsatu.

Przed wyborami samorządowymi 2014 poparł Platformę Obywatelską występując na jej konwencji wyborczej 8 listopada 2014[6].

Odznaczenia
5 października 2009 z rąk sekretarza stanu w MKiDN Piotra Żuchowskiego odebrał Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”[7].

Rodzina
Młodszy brat aktora Mikołaja Grabowskiego. Był mężem aktorki Anny Tomaszewskiej (rozwód), z którą ma dwie córki, Zuzannę (ur. 1983) oraz Katarzynę (ur. 1991), również aktorki. W czerwcu 2009 ponownie zawarł związek małżeński – z Anitą Kruszewską, charakteryzatorką filmową[8].

Wybrana filmografia
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce (1989)
Śmierć jak kromka chleba (1994)
Pułkownik Kwiatkowski (1996) jako ksiądz
Kochaj i rób co chcesz (1997)
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem (1999)
Ogniem i mieczem (1999)
Boże skrawki (2000)
Jak to się robi z dziewczynami (2002)
Kariera Nikosia Dyzmy (2002), jako Kiliński, przedsiębiorca
Dzień świra (2002), jako sąsiad Adasia
E=mc² (2002)
Zróbmy sobie wnuka (2003), jako Maniek Kosela
Superprodukcja (2003)
Atrakcyjny pozna panią… (2004)
Emilia (2005), jako koroner
PitBull (2005), jako Gebels
Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006), jako kolega Adasia
Dublerzy (serial) (2006), jako Leon May
Dublerzy (2006), jako Leon May
Strajk – Die Heldin von Danzig (2006), jako Sobecki
Diabeł (2005), jako Franek
Świadek koronny (2007), jako Jarosław Kowalik „Kowal”
Jak żyć? (2008), jako Bandzior
Senność (2008), jako ojciec Adama
Mała Moskwa (2008), jako kapitan Wolniewicz
Lunatycy (2009), jako Wacław, ojciec Kamy
Piksele (2009), jako grabarz
Milion dolarów (2010), Tomuś
Skrzydlate świnie (2010), jako Pan Edzio
Śluby panieńskie (2010), jako ojciec Klary
Pokaż kotku, co masz w środku (2011)
Kop głębiej (2011) jako ksiądz
Sęp (2012) jako Zdzisław Raczek, ojciec „Diuny”
Piąta pora roku jako (2012) jako Bogdan, przyjaciel Wiktora
Od pełni do pełni (2012) jako Kamiński, hodowca
Drogówka (2013) jako Musiał
Tajemnica Westerplatte (2013) jako Adolf Petzelt
Bilet na Księżyc (2013) jako Kociołek, kierownik “Warsu”
Pod Mocnym Aniołem (2014) jako doktor Granada
Służby specjalne (2014) jako przeor zakonu
Pitbull. Nowe porządki (2016) jako starszy aspirant Jacek Goc „Gebels”
Na granicy (2016) jako komendant placówki Straży Granicznej w Tarnawie Niżnej

Role teatralne
Chory z urojenia, Moliere, Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie – jako Argan
Scenariusz dla trzech aktorów, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
Kwartet, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
19. południk, autor i reżyser: Juliusz Machulski, Teatr TV, 2003 – jako prezydent RP Bartosz Czop
Opis obyczajów, czyli jak zwyczajnie wszędzie się miesza złe do dobrego według Jędrzeja Kitowicza, Teatr STU w Krakowie
Zapomniany diabeł Jan Drda, Teatr Telewizji – jako kowal
Chory z urojenia, Teatr 6 piętro, 2011 – jako Argan

Role serialowe
Blisko, coraz bliżej (1982), jako powstaniec (odc. 1)
W krainie Władcy Smoków (1997), jako szyper Gan
Boża podszewka (1997), jako Andrzej Jurewicz (odc. 1-9)
Świat według Kiepskich (od 1999), jako Ferdynand Kiepski
Chłop i baba (2001), jako organista Cyplonek (odc. 12)
Na dobre i na złe (2002), jako ksiądz Kudełko (odc. 115)
Bao-Bab, czyli zielono mi (2003), jako Edward Wyspiański, ojciec “Konia” (odc. 8)
Miodowe lata (2003), jako Kiepski Andrzej Grabowski Ferdynand (odc. 120)
Złotopolscy (2004–2010), jako Andrzej Złotopolski
Niania (2006) jako Lucjan Furma (odc. 27)
Hela w opałach (2006), jako policjant z drogówki (odc. 1)
Odwróceni (2007), jako Jarosław „Kowal” Kowalik (odc. 1-13)
Pitbull (2005–2008), jako starszy aspirant i aspirant sztabowy Jacek Goc „Gebels”
Tylko miłość (2007–2009), jako Maks Wolar
Ja wam pokażę! (2007), jako pan Czesio (odc. 2-13)
Naznaczony (2009), jako szyper Puchalik (odc. 1 i 13)
Blondynka (2010), jako wójt Traczyk
Duch w dom (2010), jako Kazimierz, sąsiad Beaty i Leszka
Pierwsza miłość (2012–2014), jako Olgierd Kaczmarczyk
Czas honoru (2012), jako piekarz Lisowski (odc. 54)
Blondynka (2013) jako wójt Traczyk (odc. 14-26)

Polski dubbing
2001: Abrafax i piraci z Karaibów – Abrafax
2003: Mój brat niedźwiedź – Tuke
2005
Harry Potter i Czara Ognia – Alastor „Szalonooki” Moody
Kurczak Mały – Buck „Asior” Gdaka
2007
Zaczarowana – Nathaniel
Harry Potter i Zakon Feniksa – Alastor „Szalonooki” Moody
2008
Małpy w kosmosie – Dr Ferdynand
Speed Racer – Tata
2009
Gwiazda Kopernika
Góra Czarownic – Burke
2010
Harry Potter i Insygnia Śmierci – Alastor Moody
Toy Story 3 – Miś Tuliś
2012: Merida waleczna – Król Fergus
2014: Gang Wiewióra – Pierun
2015: Złote krople – Król

Działalność muzyczna
W kwietniu 2008 wystąpił gościnnie na płycie XXX-lecie, Akustycznie punkrockowego zespołu KSU gdzie zaśpiewał piosenkę pt. „Po drugiej stronie drzwi”[9]. W 2009 na płycie zespołu Ptaszyska Jest dobrze. Piosenki niedokończone, poświęconej twórczości Jana Himilsbacha i Zdzisława Maklakiewicza, aktor zaśpiewał dwie piosenki, w tym pt. „Jestem jak motyl”, która znalazła się na 1. miejscu Listy Przebojów radiowej Trójki[10][11].

Zaśpiewał również razem z Tomaszem Szczepanikiem, wokalistą grupy Pectus, piosenkę „Odpływam”, która znalazła się na płycie wydanej w ramach charytatywnej akcji Kalendarz Dżentelmeni 2010[12].

W listopadzie 2010, Andrzej Grabowski wydał swoją pierwszą płytę Mam prawo… czasami… banalnie[13]. Znalazło się na niej trzynaście utworów, do których muzykę napisali Marcin Lamch, Przemysław Pacan i Krzysztof Niedźwiecki, natomiast autorami tekstów byli min. Jan Nowicki, Andrzej Poniedzielski i Krzysztof Nowak.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Anity

O 17 lat młodsza partnerka Grabowskiego, Anita Kruszewska zajmuje się na co dzień charakteryzacją. Pracowała m.in przy takich produkcjach, jak: “Tajemnica twierdzy szyfrów”, “Kasia i Tomek”, “Tylko miłość”, “Sztos 2”, “Komisarz Rozen” oraz “Weekend”. Kruszewska ma na swoim koncie również epizod aktorski. Grała małe role w serialach: “Generał”, “Tylko miłość” oraz “Tajemnica twierdzy szyfrów”.
źródło: mowimyjak.pl

(Odwiedzono 480 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie *