Alicja Bachleda Curuś i Sebastian Kulczyk idą do jubilera


Bachleda Curus i KulczykW styczniu minęło już pięć lat odkąd Alicja Bachleda Curuś oficjalnie ogłosiła rozstanie z Colinem Farrellem. Od tego czasu 32-letnia aktorka próbuje poukładać swoje życie i znaleźć nowego partnera. Odkąd realizuje więcej projektów w Polsce, zaczęła się rozglądać za mężczyznami z rodzimego showbiznesu. Na razie poprzestała jedynie na mało zobowiązujących romansach.

Ostatnio Alicja poświęciła się pracy związanej z promocją jej nowego filmu 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach. Nie znaczy to, że zapomina o życiu prywatnym. W sobotę po spotkaniu na temat filmu w budynku Polsatu udała się na śniadanie z… Sebastianem Kulczykiem. Jeszcze przed związkiem aktorki z Farellem mówiono o jej romansie z synem zmarłego w lipcu zeszłego roku miliardera Jana Kulczyka.

35-letni dziedzic fortuny ojca czekał na Bachledę-Curuś w kawiarni. Po śniadaniu poszli na spacer, a następnie weszli do luksusowego jubilera.
źródło: pudelek.pl

Biografia Alicji

Alicja Bachleda-Curuś (ur. 12 maja 1983 w Tampico) – polska aktorka i piosenkarka.

Alicja Bachleda-Curuś urodziła się 12 maja 1983 w Tampico, w Meksyku, jako córka Lidii i Tadeusza Bachledy-Curusia. Aktorka przez kilka pierwszych miesięcy dzieciństwa wychowywała się w Meksyku, gdyż tam pracował jej ojciec, z zawodu geolog. Ma starszego brata, Tadeusza, który jest pilotem. Jej stryjem jest Adam Bachleda-Curuś, były burmistrz Zakopanego.

Znana polskiej publiczności dzięki roli Zosi w Panu Tadeuszu Andrzeja Wajdy. Uczęszczała do Szkoły Podstawowej im. Piotra Michałowskiego i ukończyła krakowskie V LO w klasie o profilu ogólnym z rozszerzoną nauką języka hiszpańskiego i angielskiego.

Członkini Europejskiej Akademii Filmowej. 12 maja 2008 została honorowym obywatelem miasta Tampico (Meksyk)[1].

W listopadzie 2008 związała się z aktorem Colinem Farrellem. 7 października 2009 urodził się ich syn Henry Tadeusz Farrell[2]. Chłopiec został ochrzczony 29 grudnia 2009 w karmelickim kościele pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Krakowie. W styczniu 2011 Bachleda-Curuś oficjalnie potwierdziła swoje rozstanie z Farrellem[3].

1 grudnia 2010 Bachleda-Curuś otrzymała pamiątkowy klucz do bram miasta Krakowa z rąk prezydenta Jacka Majchrowskiego[4].

Kariera muzyczna
Po raz pierwszy wystąpiła publicznie mając sześć lat. Pierwsze kroki związane z karierą wokalno-aktorską stawiała w Studiu Teatru Muzyki i Tańca Elżbiety Armatys[5]. Jest laureatką wielu polskich festiwali piosenki dziecięcej: I miejsce na festiwalu w Krakowie (1994), Grand Prix na festiwalach w Częstochowie (1994) i Tucholi (1996), Główna Nagroda na przeglądzie wojewódzkim Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego w kategorii poezji śpiewanej w Krakowie (1997), I Nagroda na Festiwalu Piosenki Angielskiej „Eurosong” w Krakowie (1997) oraz na Ogólnopolskim Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Będzinie (1998).

Wielokrotnie reprezentowała Telewizję Polską na festiwalach zagranicznych: w Chorwacji (1995), Niemczech (1995), Bułgarii (1995), Włoszech (1996) i na Łotwie (1996). Występowała także na koncertach UNICEF-u w Sali Kongresowej w Warszawie. W 1995 została uznana za najbardziej uzdolnioną solistkę dziecięcą roku (Grand Prix TVP1 – Tęczowy Music Box).

Nagrała kilka teledysków oraz dwie samodzielne kasety (Sympatyczne sny i Nie załamuj się / Minuta fantazji). 22 października 2001 ukazała się jej debiutancka płyta pt. Klimat, której zapowiedzią był wydany w 1999 singel „Marzyć chcę”. Album promował również wydany w marcu 2002 tytułowy singel oraz singel „Nie pytaj, nie pytaj mnie”. W 2008 Bachleda-Curuś w duecie ze swoim kuzynem Andrzejem nagrała piosenkę „It’s Gonna Be Fine” na jego płytę Time Ruines[6]. W 2011 gościnnie pojawiła się w pierwszej edycji programu X Factor w etapie „domy jurorów”, gdzie pomogła Kubie Wojewódzkiemu wybrać jego finałową trójkę[7].

Dyskografia
Albumy studyjne
2001: Klimat[8]

Kasety magnetofonowe
1993: Sympatyczne sny[9]
1995: Nie załamuj się / Minuta fantazji[10]

Kariera aktorska
Ukończyła Lee Strasberg Theatre and Film Institute w Nowym Jorku[18].

Najbardziej znana z roli Zosi w Panu Tadeuszu Andrzeja Wajdy, gdzie zagrała u boku Michała Żebrowskiego. W Niemczech zagrała główne role w młodzieżowych filmach Z miłością nie wygrasz, Letnia burza i Krew templariuszy. Kolejne filmy z jej udziałem to szwajcarska produkcja Na wschód i amerykański Handel, w którym u boku Kevina Kline’a zagrała jedną z głównych ról – Veronicę, Polkę porwaną przez gang handlarzy ludźmi. Kiedy rolę tę odrzuciła Milla Jovovich, niemiecki reżyser Marco Kreuzpaintner, który pracował wcześniej z Bachledą-Curuś przy filmie Letnia burza, powierzył jej tę rolę[19][20]. Rola została doceniona przez „The New York Times”[21], a następnie artykuł o aktorce zamieścił magazyn „O, The Oprah Magazine”. Bachleda-Curuś została również przyjęta do Stowarzyszenia Aktorów Amerykańskich oraz stała się członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

W 2009 u boku Colina Farrella zagrała główną rolę w Ondine Neila Jordana[22]. Wystąpiła również w koprodukcji amerykańsko-niemieckiej Przyjaźń! w reżyserii Markusa Gollera. Film opowiada perypetie dwóch Niemców w Stanach Zjednoczonych; Bachleda-Curuś wciela się w filmie w Amerykankę Zoey. Film wyprodukował Til Schweiger.

Podczas 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, odbywającego się w dniach 24–29 maja 2010, zasiadała w Jury Konkursu Głównego[23].

W 2011 zagrała w The Girl Is in Trouble. Obok niej w rolach głównych wystąpili m.in. Columbus Short, Wilmer Valderrama i Jesse Spencer.

W 2013 za rolę w Bitwie pod Wiedniem otrzymała dwie nominacje do filmowych antynagród Węży (polski odpowiednik Złotych Malin)[24].

W 2014 roku wcieliła się w postać Ani Oliwy w grze komputerowej Wolfenstein: The New Order, użyczając jej głosu i odgrywając ją podczas sesji performance capture[25]. Również w 2014 odbyła się premiera filmu The Absinthe Drinkers w reżyserii Johna Jopsona, w którym Bachleda-Curuś wcieliła się w główną bohaterkę filmu, malarkę Artemisię von Rach.

Filmografia
Filmy fabularne
1996: Vis a vis (etiuda)
1999: Pan Tadeusz jako Zosia
1999: Wrota Europy jako Zosia
2000: Syzyfowe prace jako Anna „Biruta” Stogowska
2001: Z miłością nie wygrasz (tyt. oryg. Herz im Kopf) jako Wanda
2004: Letnia burza (tyt. oryg. Sommersturm) jako Anke
2004: Krew templariuszy (tyt. oryg. Das Blut der Templer) (film tv) jako Stella
2006: Na wschód (tyt. oryg. Comme des voleurs (à l’est)) jako Ewa
2007: Handel (tyt. oryg. Trade) jako Veronica
2007: Kogut bez głowy (tyt. oryg. Der geköpfte Hahn) jako Gisela Glückselig
2009: Ondine jako Ondine
2010: Przyjaźń! (tyt. oryg. Friendship!) jako Zoey
2012: Bitwa pod Wiedniem (tyt. oryg. 11 settembre 1683) jako księżna Eleonora Lotaryńska
2014: The Absinthe Drinkers jako Artemisia Von Rach
2014: The American Side jako Nikki Meeker
2015: The Girl Is in Trouble jako Signa
2015: Edge (film tv) jako Pilar
2015: Breathe (film krótkometrażowy) jako Ania Kardel
2015: Polaris jako Baran
2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach jako Basia

Seriale telewizyjne
2000: Syzyfowe prace jako Anna „Biruta” Stogowska (odc. 3–6)
2002: Lokatorzy jako Gabrysia (odc. 123 pt. Chłopiec z marzeń)
2002–2004: Na dobre i na złe jako Ania Bochenek, dziewczyna Tomka (39 odcinków)
2005: Sperling jako Alina Serkovic (odc. 16 pt. Sperling und der Fall Wachutka)

Spektakle Teatru Telewizji
1993: Tajemnica szkolnego dzwonka jako Basia
1995: Zwierzoczłekoupiór jako Ewa

Nagrody i wyróżnienia
Filmowe
2007: Vallarta Film Festival w Meksyku – najlepsza rola kobieca, film Handel (Trade)
2007: 23. Festiwal Filmowy w Bostonie – najlepsza rola kobieca, film Handel (Trade)
2013: Nagrody Węże 2013 – nominacja w kategorii aktorka, film Bitwa pod Wiedniem[24]
2013: Nagrody Węże 2013 – nominacja w kategorii żenująca scena za scenę w której Bachleda-Curuś obnaża pierś do leczenia, Bitwa pod Wiedniem[24]

Pozostałe
2003: Tygrys TV – najpopularniejsza gwiazda telewizyjna młodego pokolenia w plebiscycie czytelników „Tele Tygodnia”[26]
2005: 3. edycja Belvedere International Achievement Awards – nagroda za promowanie Polski w świecie[27]
2007: Róża Gali – najlepszy debiut[28]
2008: znalazła się wśród „Ludzi Roku 2008” według tygodnika „Polityka”[1]
2010: Viva! Najpiękniejsi − nominacja w kategorii Najpiękniejsza Polka[29]
2010: Kobieta Roku Glamour – nominacja do nagrody głównej[30]

Lista 100 najcenniejszych gwiazd polskiego show-biznesu według magazynu Forbes
2009: 59. miejsce[31]
2010: 6. miejsce (637 500 zł. z reklam)[31]
2011: 49. miejsce (325 000 zł. z reklam)[32]
2012: 13. miejsce (555 500 zł. z reklam)[33]
2013: 33. miejsce (436 000 zł. z reklam)[34]
2014: 35. miejsce (323 810 zł. z reklam)[35]

Reklamy
2008: kosmetyki marki Lirene[36]
2010: szampon do włosów „Pantene Pro-V” marki Procter & Gamble[37]
2012: kampania społeczna Fundacji DKMS Polska „I Ty możesz uratować komuś życie. Przekaż swój 1%”[38]
2013: piwo marki Heineken[39]
2014: spot promujący miasto Kraków[40]
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Sebastiana

Sebastian Kulczyk (ur. 16 listopada 1980 roku w Poznaniu) – polski przedsiębiorca i menedżer. Syn i główny spadkobierca interesów jednego z najbogatszych Polaków – Jana Kulczyka.

Wykształcenie
Absolwent I Liceum Ogólnokształcące im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu[1]. Następnie ukończył poznański Wydział Prawa i Administracji UAM (kierunek zarządzanie i marketing). Studiował również na London School of Economic and Political Science[2].

Kariera
W wieku 19 lat za sto tysięcy złotych otrzymanych od rodziców próbował uruchomić sieć kawiarni internetowych e24.pl, firma jednak nie odniosła sukcesu na rynku, w kontekście coraz powszechniejszego dostępu do szerokopasmowego internetu[3].

Następnie założył, istniejącą do dziś, agencję marketingu interaktywnego Golden Submarine[4]. Przez rok, w latach 2009-2010 pracował w Londynie dla amerykańskiego banku inwestycyjnego Lazard, a następnie w dziale mediów cyfrowych Sony BMG w Nowym Jorku.

W grudniu 2013 roku, po powrocie z USA, został prezesem Kulczyk Investments firmy będącej fundamentem działalności ojca[5]. Zastąpił na tym stanowisku Dariusza Mioduskiego, który kierował przedsiębiorstwem od 2008 roku. Jan Kulczyk przekazał synowi kierowanie spółką na półtora roku przed swoją śmiercią.

Życie prywatne
5 czerwca 2010 roku w prowansalskim miasteczku Antibes ożenił się z córką poznańskiego biznesmena z branży budowlanej i medialnej Krzysztofa Jordana – Katarzyną Jordan[6].
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 649 razy, 1 wizyt dzisiaj)