Alicja Bachleda-Curuś i Sebastian Karpiel-Bułecka wezmą ślub już w przyszłym roku?


bachleda-curus-karpiel-buleckaAlicja i Sebastian są parą od początku roku. Oboje po przejściach, odnaleźli szczęście wśród znajomych z Podhala.

Jak donosi bowiem “Super Express”, para stanie na ślubnym kobiercu już w przyszłym roku!

– Całe Podhale aż huczy od plotek, że ślub odbędzie się w przyszłym roku w słynnym zakopiańskim kościółku na Jaszczurówce – zdradził tabloidowi znajomy pary.

Przygotowaniem do uroczystości żyją nie tylko górale w Tatrach, ale także Polonia w Chicago, gdzie od lat mieszka mama Sebastiana.

– Sebastian bardzo poważnie traktuje związek z Alicją, zaakceptował jej syna. Kupił nawet dla nich mieszkanie na warszawskim Wilanowie, do którego mają się wprowadzić po ślubie. Mama Sebastiana jest podekscytowana, że jej syn w końcu się ożeni. Powoli kończą spisywać listę gości, którzy pojawią się na weselu – zdradza informator “SE”. – Nawet macocha piosenkarza, Zofia Karpiel-Bułecka, przyleciała do Chicago do jego mamy, żeby dopiąć szczegóły uroczystości.

Biografia Alicji

Alicja Bachleda-Curuś (ur. 12 maja 1983 w Tampico, w Meksyku) – polska aktorka i piosenkarka, znana polskiej publiczności dzięki roli Zosi w Panu Tadeuszu Andrzeja Wajdy. Obecnie gra przede wszystkim w USA.
Alicja urodziła się w meksykańskim mieście Tampico, jako córka Lidii i Tadeusza Bachledy-Curuś. Alicja przez kilka pierwszych miesięcy dzieciństwa wychowywała się w Meksyku, gdyż tam pracował jej ojciec, z zawodu geolog. Alicja ma starszego brata, Tadeusza, który jest pilotem. Jej stryjem jest Adam Bachleda-Curuś, były burmistrz Zakopanego.
Uczęszczała do szkoły podstawowej im. Piotra Michałowskiego i ukończyła krakowskie V LO w klasie o profilu ogólnym z rozszerzoną nauką języka hiszpańskiego i angielskiego.
12 maja 2008 została honorowym obywatelem miasta Tampico (Meksyk)[1].
W listopadzie 2008 roku związała się z aktorem Colin Farrell, wczesniej żonatym z Amelią Warner i mającym dziecko z kolejnego związku z Kim Bordenave. 7 października 2009 roku Alicji i Colinowi urodził się syn Henry Tadeusz Farrell[2]. Chłopczyk został ochrzczony 29 grudnia 2009 roku w karmelickim kościele pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Krakowie. W styczniu 2011 Bachleda-Curuś oficjalnie potwierdziła, że nie jest juz razem z Colinem Farrellem[3].
1 grudnia 2010 roku, Bachleda-Curuś otrzymała klucze do miasta Krakowa z rąk prezydenta Jacka Majchrowskiego[4].

Kariera muzyczna
Po raz pierwszy wystąpiła publicznie mając sześć lat. Pierwsze kroki związane z karierą wokalno-aktorską stawiała w Studiu Teatru Muzyki i Tańca Elżbiety Armatys[5]. Jest laureatką wielu polskich festiwali piosenki dziecięcej: I miejsce na festiwalu w Krakowie (1994), Grand Prix na festiwalach w Częstochowie (1994) i Tucholi (1996), Główna Nagroda na przeglądzie wojewódzkim Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego w kategorii poezji śpiewanej w Krakowie (1997), I Nagroda na Festiwalu Piosenki Angielskiej „Eurosong” w Krakowie (1997) oraz na Ogólnopolskim Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Będzinie (1998).
Wielokrotnie reprezentowała Telewizję Polską na festiwalach zagranicznych: w Chorwacji (1995), Niemczech (1995), Bułgarii (1995), Włoszech (1996) i na Łotwie (1996). Występowała też na koncertach UNICEF-u w Sali Kongresowej w Warszawie. W 1995 r. została uznana za najbardziej uzdolnioną solistkę dziecięcą roku (Grand Prix TVP1 – Tęczowy Music Box).
Nagrała kilka teledysków, dwie samodzielne kasety (Sympatyczne sny, Nie załamuj się – minuta fantazji). 22 października 2001 ukazała się jej solowa płyta Klimat, której zapowiedzią był wydany w 1999 singel „Marzyć chcę”. Album Klimat promował wydany w marcu 2002 tytułowy singel, z tego wydawnictwa ukazał się też kolejny singel – Nie pytaj, nie pytaj mnie. W 2008 roku zaśpiewała w duecie ze swoim kuzynem Andrzejem It’s gonna be fine z jego płyty Time Ruines[6].

Dyskografia
2007: „Dotknąć nieba” – singel, duet z Piotrem Cugowskim
2002: „Nie pytaj, nie pytaj mnie” – singel
2001: „Ich verlier mich gern in Dir” – z filmu Herz Im Kopf
2001: Klimat
2001: „Klimat” – singel
1999: „Marzyć chcę” – singel
1996: Nie załamuj się – minuta fantazji
1991: Sympatyczne sny
Teledyski
Dotknąć nieba (duet z Piotrem Cugowskim)
Anastazja jestem – Łzy
Ich verlier mich gern in Dir (z filmu Herz Im Kopf)
Klimat
Marzyć chcę

Kariera aktorska
Ukończyła Lee Strasberg Theatre and Film Institute w Nowym Jorku[7].
Najbardziej znana z roli Zosi w Panu Tadeuszu Andrzeja Wajdy, gdzie zagrała u boku Michała Żebrowskiego. W Niemczech zagrała główne role w młodzieżowych filmach Z miłością nie wygrasz, Letnia burza i Krew Templariuszy. Kolejne filmy z jej udziałem to szwajcarska produkcja Na Wschód oraz amerykański obraz Handel (Trade), w którym u boku Kevina Kline’a zagrała jedną z głównych ról – Polkę porwaną przez gang handlarzy ludźmi. Kiedy rolę Veroniki odrzuciła Milla Jovovich, niemiecki reżyser Marco Kreuzpaintner, który pracował wcześniej z Alicją Bachledą-Curuś przy filmie Letnia burza, powierzył jej tę rolę[8][9]. Grę Curuś pochwalił New York Times[10], a następnie artykuł o aktorce zamieścił magazyn O, The Oprah Magazine. Bachleda-Curuś została również przyjęta do Stowarzyszenia Aktorów Amerykańskich oraz stała się członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.
W 2009 roku zagrała główną rolę u boku Colina Farrella w filmie Ondine Neila Jordana[11]. Wystapiła również w koprodukcji amerykańsko-niemieckiej Friendship! w reżyserii Markusa Gollera. Obraz opowiada perypetie dwóch Niemców w Stanych Zjednoczonych; Alicja wciela się w filmie w Amerykankę Zoey. Nad produkcją filmu czuwał Til Schweiger.
17 stycznia 2010 roku Alicja wraz z Colinem Farrellem uczestniczyła w 67. ceremonii wręczenia Złotych Globów w Los Angeles.
Na 17 kwietnia 2010 roku planowana była oficjalna premiera filmu Ondine w Polsce, podczas Festiwalu Off Plus Camera w Krakowie. Na premierze obecni mieli być Colin Farrell i reżyser Neil Jordan, jednak premiera została odwołana z powodu żałoby narodowej[12].
Podczas 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, odbywającego się w dniach 24-29 maja 2010, aktorka zasiadała w Jury Konkursu Głównego[13].
W sierpniu i wrześniu 2010 roku Alicja pojawiła się na planie filmu The Girl is in Trouble w reżyserii debiutanta Juliusa Onaha. Producentem filmu jest Spike Lee, a w rolach głównych obok Alicji wystąpili Columbus Short, Wilmer Valderrama i Jesse Spencer[14]. W planach Bachleda-Curuś ma również realizację europejskiego dramatu w reżyserii Johna Jopsona, w którym gra główną bohaterkę filmu, malarkę Artemisię von Rach. Partnerować jej będzie m.in. Jürgen Prochnow, a zdjęcia kręcone będą m.in. w Polsce.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: The Girl Is in Trouble jako Signe
2011: The Absinthe Drinkers jako Artemisia von Rach
2010: Friendship! jako Zoey
2009: Ondine jako Ondine
2007: Kogut bez głowy (Der Geköpfte Hahn) jako Gisela Glückselig
2007: Handel (Trade) jako Veronica
2006: Na wschód (Comme de voleurs) jako Ewa
2004: Krew templariuszy (Das Blut der Templer) jako Stella
2004: Letnia burza (Sommersturm) jako Anke
2001: Z miłością nie wygrasz (Herz im Kopf) jako Wanda
1999: Wrota Europy jako Zosia
1999: Pan Tadeusz jako Zosia
1998: Syzyfowe prace jako Anna Stogowska „Biruta”
1996: Vis a vis (etiuda filmowa) reż. Borys Lankosz
Seriale telewizyjne
2005: Sperling jako Alina Serkovic
2002-2004: Na dobre i na złe jako Ania Bochenek
2002: Lokatorzy gościnnie w odc.123 jako Gabrysia
1998-2000: Syzyfowe prace jako Anna Stogowska „Biruta”

Spektakle Teatru Telewizji
1995: Zwierzoczłekoupiór jako Ewa (reż. Mikołaj Grabowski)
1993: Tajemnica szkolnego dzwonka jako Basia Makówka (reż. Tomasz Dettloff)

Reklama
Reklama polskich kosmetyków „Lirene”[15]
Reklama szamponu do włosów „Pantene Pro-V” (Procter & Gamble)[16]

Nagrody
2010: Viva! Najpiękniejsi − nominacja w kategorii Najpiękniejsza Polka[17]
2007: Vallarta Film Festival w Meksyku – najlepsza rola kobieca, film Handel (Trade)
2007: 23. Festiwal Filmowy w Bostonie – najlepsza rola kobieca, film Handel (Trade)
2007: Róża Gali – najlepszy debiut
2005: Belvedere – nagroda za promowanie Polski w świecie
2003: Tygrys TV – najpopularniejsza gwiazda telewizyjna młodego pokolenia w plebiscycie czytelników Tele Tygodnia

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Ciekawostki
– Od 2008 r. aktorka jest twarzą marki kosmetycznej Lirene.
– Po raz pierwszy wystąpiła przed dużą publicznością w wieku sześciu lat.
– Ma 168 cm wzrostu.
– Została wyróżniona nagrodą Belvedere International Achievement Awards dla Polaków młodych i utalentowanych, którzy odnosząc sukces za granicą przyczyniają się do rozsławienia ojczyzny.
– Ze związku z Colinem Farrell’em Alicja ma syna imieniem Henry Tadeusz, który urodził się 7 października 2009 r.
– W czerwcu 1998 roku odebrała Nagrodę Edukacyjną Zarządu Miasta Krakowa za osiągnięcia w nauce.
– Alicja wykonała utwór „Ich verlier’ mich gern in dir”, który został umieszczony w niemieckim filmie „Herz im Kopf”.
– Bardzo często reprezentowała Telewizję Polską na różnych festwialach zagranicznych, np.: w Chorwacji (1995), Niemczech (1995), Bułgarii (1995), Włoszech (1996) i na Łotwie (1996).
– W 1995 roku zdobyła Grand Prix I Programu Telewizji Polskiej – Tęczowy Music Box i została uznana za najbardziej uzdolnioną solistkę w tamtym czasie.
– Jest ambasadorką kampani „Chronię życie przed rakiem szyjki macicy”
– Rolę w dramacie „Trade” Alicja otrzymała, gdy zrezygnowała z niej Milla Jovovich.
– Jest absolwentką V Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie.
– Nagrała swoją debiutancką płytę „Klimat” w październiku 2001 roku.
– Zdobyła Grand Prix na festiwalach w Częstochowie (1994) i Tucholi (1996).
– W roku 2005 została uhonorowana nagrodą Belvedere za promowanie Polski w świecie.
– W 2003 roku zwyciężyła w plebiscycie czytelników „Tele Tygodnia” na najpopularniejsze gwiazdy telewizyjne młodego pokolenia.
– Brała udział w koncertach UNICEF-u w Sali Kongresowej w Warszawie.
– Zdobyła Główną Nagrodę na przeglądzie wojewódzkim Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego w kategorii poezji śpiewanej w Krakowie (1997).
– Zdpbyła I Nagrodę na Festiwalu Piosenki Angielskiej „Eurosong” w Krakowie (1997).
– Zajęła pierwsze miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Będzinie (1998).
– Alicja zagrała w teledysku grupy Łzy do piosenki „Anastazja jestem”.
– W 2008 roku została honorowym obywatelem miasta Tampico (Meksyk).
– W roku 2007 otrzymała Różę Gali w kategorii debiut.

Biografia Sebastiana

Sebastian Karpiel-Bułecka (ur. 14 maja 1976 w Krakowie[1]) – polski wokalista i muzyk, skrzypek. Członek formacji Zakopower. Z wykształcenia architekt. Ukończył studia na Wydziale Architektury na Politechnice Krakowskiej. W 2008 roku zwyciężył w plebiscycie “Viva! Najpiękniejsi”.
Karpiel-Bułecka przez kilka lat był związany z wokalistką Katarzyną Rooyens[2]. Rozstali się w 2009 roku[3][4].

Dyskografia
Zobacz więcej w artykule Zakopower

Albumy
Rok Tytuł Pozycja na liście Certyfikat ZPAV
POL
2012 Hej, kolęda! (oraz Aleksandra Kurzak)
Data: 13 listopada 2012[5]
Wydawca: Universal Music Poland 16[6]
złota płyta[7]

Gościnnie
Rok Wykonawca/Album Utwór
2002 Justyna Steczkowska – Alkimja
Data: 19 października 2002
Wydawca: Luna Music b.d.

2009 Karimski Club – Herbert
Data: 18 czerwca 2009
Wydawca: Agora SA, Kiton Art
recytacja w utworze “Powrót do rodzinnego miasta”[8]

Jan Kanty Pawluśkiewicz – Radość Miłosierdzia Data: 2009
Wydawca: RAF, Polskie Radio
wspólnie z Elżbietą Towarnicką

2010 Grzegorz Turnau – Fabryka klamek
Data: 3 listopada 2010
Wydawca: Mystic Production
śpiew w utworze “Na plażach Zanzibaru”[9]
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 362 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *