Agnieszka Dygant i Marcin Władyniak

dygant-wladyniakAgnieszka Dygant od kilku lat jest związana z reżyserem, Patrickiem Yoką, z którym ma syna, Xawerego. Aktorka unika opowiadania o swoim nieformalnym związku i rodzinie. Być może niewiele osób wie, że ta przeciwniczka ślubów, miała kiedyś męża. Studencka miłość do Marcina Władyniaka miała swój finał przed ołtarzem, choć Agnieszka wolałaby dziś pewnie o tym nie pamiętać.

Agnieszka i Marcin poznali się na pierwszym roku studiów w łódzkiej szkole filmowej. Dygant opowiadała później w wywiadach, że urzekło ją we Władyniaku to, że jako jedyny z jej kolegów po fachu nie był w sobie zakochany. Cztery lata później wzięli ślub.

Dygant nie szczędziła mężowi komplementów. Przy takim facecie trudno nie być szczęśliwą, to po prostu ideał – twierdziła. Po zakończeniu studiów para przeprowadziła się do Warszawy. Agnieszka szybko znalazła pracę w stolicy przy takich serialach jak Na dobre i na złe czy Fala zbrodni. Marcin radził sobie znacznie gorzej i zaczął zazdrościć żonie sukcesów w zawodzie.

Kryzys w ich związku pogłębił się, gdy Agnieszka zaczęła być coraz częściej widywana z reżyserem Fali zbrodni, Patrickiem Yoką. Małżeństwo aktorki tego nie przetrwało. Rozwiedli się w 2006 roku.

Dziś Dygant niechętnie mówi o pierwszym mężu. Po rozwodzie uznała, że kolejny ślub nie jest jej potrzebny do szczęścia. Najwyraźniej w jej przypadku się to sprawdza, bo z Patrickiem tworzą zgrany duet od wielu lat.

Agnieszka i Marcin grali w serialu Na dobre i na złe
źródło: nocoty.pl

Biografia Agnieszki

Agnieszka Urszula Dygant (ur. 27 marca 1973 w Piasecznie) – polska aktorka, znana z ról w serialach telewizyjnych Na dobre i na złe, Fala zbrodni, Niania oraz Prawo Agaty.
Uczyła się w LVI Liceum Ogólnokształcącym im. Leona Kruczkowskiego w Warszawie. Występowała w punkowej grupie Dekolt. 23 listopada 1997 zadebiutowała w teatrze. W 1998 ukończyła PWSFTviT w Łodzi. W tym samym roku otrzymała nagrodę wojewody łódzkiego za rolę Julii w przedstawieniu Letnicy na XVI Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi. Również w 1998 zdobyła II Nagrodę na XIX Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, wykonując wraz z zespołem Macieja Pawłowskiego piosenkę Agnieszki Osieckiej „Sing–Sing”.

W 2000 zagrała w nagrodzonym Fryderykiem teledysku zespołu Myslovitz „Dla ciebie”. W 2006 nagrodzona została Telekamerą w kategorii aktorka[1]. W 2007 została drugą polską gwiazdą, która reklamowała produkty marki Garnier firmy L’Oréal. W tym samym roku otrzymała Gwiazdę Uśmiechu na VIII Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku oraz dwie Złote Podkowy na Cieszyńskim Festiwalu „Wakacyjne kadry” za najlepszą aktorkę w serialu komediowym (Niania) i najlepszą aktorkę w serialu sensacyjnym (Fala zbrodni). W 2008 otrzymała kolejną Telekamerę w kategorii aktorka[2].

Była żoną aktora Marcina Władyniaka. Jej obecnym partnerem jest reżyser i scenarzysta Patrick Yoka, z którym ma syna Xawerego (ur. 13 marca 2010). W 2013 roku była nominowana do nagrody Telekamery 2013 w kategorii aktorka[3].

Filmografia
1997: Farba − Ola
1998: Gosia i Małgosia − Małgosia
1999: Tydzień z życia mężczyzny − reporterka TV
1999: Patrzę na ciebie, Marysiu − dziewczyna w pokoju szpitalnym Artura
2000: Twarze i maski − Paulina Hołyszko
2000: Enduro Bojz − recepcjonistka
2000: Egoiści − Ilonka, żona „Młodego”
2000: Dom − Aga, koleżanka Majki (odc. 21)
2001: Przeprowadzki − Urszula, żona księcia Dowgiłły (odc. 8)
2001−2009: Na dobre i na złe − Maria „Mariola” Jolanta Muślinek (odc. 87 i 88)
2002: Wiedźmin − elfka Toruviel (odc. 7 i 13)
2002: Jak to się robi z dziewczynami − Żora, kuzynka Karola
2003: Zerwany − kuratorka
2003−2007: Fala zbrodni − Daria Westman „Czarna”
2005−2009: Niania − Frania Skalska (zd. Maj)
2006: Tylko mnie kochaj − Agata, wspólniczka Michała
2006: Sztuka masażu − Renia
2008: Serce na dłoni − psychiatra
2011: Listy do M. − Karina Lisiecka, żona Szczepana
od 2012: Prawo Agaty − Agata Przybysz

Dubbing
2006: Dżungla − Bożena
2006: Alex Rider: Misja Stormbreaker − Nadia Vole
2006: I ty możesz zostać bohaterem − Darlin
2008: Renifer Niko ratuje święta − różowy pudel Eśka
2009−2010: Geronimo Stilton − Thea Stilton
2010: Biała i Strzała podbijają kosmos − Strzała
2011: Auta 2 − Liliana Lifting
2011: Rio − Jewel
2013: Smerfy 2 − Vexy
2014: Rio 2 – Jewel
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Marcina

Marcin Władyniak (ur. 22 marca 1975 w Gdańsku) – polski aktor i operator filmowy.
W 1998 ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Debiutował 18 grudnia 1998 rolą Hipolita w Fedrze Jeana Racine’a na scenie Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hubnera w Warszawie (reż. Laco Adamík). W latach 1998-2003 występował w Teatrze Powszechnym w Warszawie.

Absolwent dziennikarstwa (specjalizacja – fotografia prasowa) na Uniwersytecie Warszawskim 2002.

Absolwent Wydziału Operatorskiego PWSFTviT (2008) w Łodzi.

Był mężem Agnieszki Dygant.

Filmografia
Farba (1997), jako Cyp
Dom (2000)
Egoiści (2000), jako szeregowy
Na Wspólnej (2003-2006), jako Konrad Bartczak, chłopak Moniki
Na dobre i na złe (2004), jako Małecki
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 315 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*