Agata Kulesza z mężem Marcinem Figurskim. Piękna para

kulesza-figurskiAgata Kulesza (43 l.), choć jest obecnie jedną z najpopularniejszych aktorek w Polsce, niewiele mówi na temat swojego życia prywatnego. Wiadomo, że ma córkę Mariannę (18 l.), a jej mężem jest operator Marcin Figurski. W agencjach fotograficznych próżno jednak szukać ich nowych zdjęć. Zobaczcie więc nieco archiwalnych fotek, a do Agaty apelujemy: zabierz męża na imprezę!

Para poznała się, kiedy Kulesza była jeszcze studentką szkoły teatralnej.

Szczęście osobiste nie szło jednak początkowo w parze z zawodowym. Prymuska szkoły aktorskiej, ulubienica Mai Komorowskiej, przez całe lata nie mogła się wybić, grając ogony.

– Zdarzało mi się pomyśleć: “Szkoda, że tak mało gram”. Nie było jednak tak, że oszalała chodziłam po domu, bo telefon nie dzwonił – wyznała aktorka w jednym z wywiadów.

Gdy poświęcała się dla rodziny, woziła w wózku córkę i kalafiora na domowy obiad, jej przyjaciółka z akademii teatralnej i wieloletnia współlokatorka, Małgorzata Kożuchowska, zabłysnęła rolą w “Killerze” i szybko zyskała status gwiazdy.

Mąż sprowadza mnie na ziemię

Znajomi Kuleszy twierdzą, że Marcin zawsze dodawał jej wiary w to, że kiedyś karta się odwróci. Już podczas prywatki, na której zobaczył ją po raz pierwszy, dostrzegł w niej to, co świat filmu odkrył po latach. Wyjątkowość!

To z mężem aktorka ustaliła, że weźmie udział w “Tańcu z gwiazdami” i, jeśli wygra, odda główną nagrodę na cele charytatywne. Luksusowym Porsche, za radą przyjaciółki Katarzyny Nosowskiej, Kulesza przejechała się tylko raz. A 225 tys. zł z jego sprzedaży zasiliło Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

Jakby w nagrodę za ten piękny gest, zaczęła dostawać pierwszoplanowe role. W “Sali samobójców”, “Róży”, serialu “Krew z krwi” udowadnia, że jest jedną z najbardziej uzdolnionych aktorek. Telefon dzwoni tak często, że nie jest w stanie przyjmować wszystkich propozycji.

– Czasem mam tendencję do takiego nakręcania się, zapętlenia, że zaczynam tracić kontakt z rzeczywistością – przyznaje.

– Mąż sprowadza mnie na ziemię. Bardzo dba, żebym się nie zagubiła. Kiedy zaczynam się czymś egzaltować, powie: “stop, mówiłaś to już trzy razy”. Choć małżonków stać na wakacje w egzotycznych krajach, wolą zaszyć się w leśniczówce.

Jestem z Marcinem, bo chcę

Agata nie ma w sobie genu podróżnika. Z ukochanym jeździ na rowerach, chodzi na jagody, zbiera grzyby.

– Podczas dziesięciu dni można doskonale wypocząć – mówi. Sukces “Idy”, w której zagrała Krwawą Wandę, prokurator z czasów stalinowskich, jeszcze bardziej umocnił jej pozycję.

– Marcin po prostu oszalał, gdy dowiedział się o nominacji do Złotych Globów, a potem do Oscara. Jest z niej dumny jak paw! – twierdzi znajoma pary.

Gdy aktorka wróciła z Los Angeles, mąż czekał na nią na lotnisku, obserwował z daleka, jak oblega ją tłum fanów i dziennikarzy, i cieszył się jej sukcesem. Podszedł dopiero, gdy wszyscy odeszli. Wtedy była znów tylko jego.

– Jestem z Marcinem, bo chcę z nim być – wyznała Agata kilka lat temu. – Imponuje mi wiedzą, to jeden z najlepszych ludzi, jakich w życiu spotkałam.
źródło: pomponik.pl

Biografia Agaty

Agata Kulesza-Figurska (ur. 27 września 1971 w Szczecinie) – polska aktorka.

Absolwentka V LO w Szczecinie. W 1994 ukończyła z wyróżnieniem Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

Była aktorką Teatru Dramatycznego w Warszawie. Od września 2011 roku występuje w zespole Teatru Ateneum w Warszawie[1].

W 2008 roku brała udział w VIII edycji programu Taniec z gwiazdami emitowanego w telewizji TVN, w którym zajęła wraz z partnerem Stefano Terrazzino I miejsce. Agata Kulesza jest pierwszą zwyciężczynią show, która zdecydowała się przeznaczyć główną wygraną (samochód) na cele charytatywne.

W 2012 roku otrzymała Polską Nagrodę Filmową (Orzeł) za najlepszą pierwszoplanową rolę kobiecą w filmie Róża.

Za rolę w filmie Ida w 2013 roku otrzymała Nagrodę za pierwszoplanową rolę kobiecą na 38. Gdynia Film Festival, a w 2014 Polską Nagrodę Filmową (Orzeł).

W 2012 otrzymała również Doroczną Nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie filmu[2].

W 2013 otrzymała nominację do nagrody Paszportu „Polityki”.

W 2014 nagrodzona przez Stowarzyszenie Krytyków Filmowych Los Angeles jako najlepsza aktorka drugoplanowa za rolę filmie Ida Pawła Pawlikowskiego, który 22 lutego 2015 otrzymał Oskara za najlepszy film nieanglojęzyczny[3].

Filmografia
Filmy
1993: Człowiek z… – jako Ania, autorka filmu ˌˌPodziemna miłośćˈˈ
1995: Die Strassen von Berlin
1996: Poznań 56 – jako Zośka, nauczycielka bohaterów
2001: Przedwiośnie – jako komunistka
2002: Moje pieczone kurczaki – jako Magda, żona Wojtka
2003: Siedem przystanków na drodze do raju – jako Głucha
2004: Cudownie ocalony – jako Czarna
2004: Park tysiąca westchnień – jako Malarka Bieli i Zieleni
2005: Solidarność, Solidarność… – jako żona Filipa (cz. 6)
2005: Fortuna czyha w lesie – jako pani mecenas
2006: Co słonko widziało – jako menedżerka zespołu norweskiego
2006: Fundacja – jako Anka Małecka, córka Mieczysława
2006: Podróż – jako Jola, koleżanka Iwony
2008: Mała wielka miłość – jako lekarka
2009: Zamiana – jako Miecia
2009: Dekalog 89+ – jako Anna, matka Adasia (cz. 10)
2010: Skrzydlate świnie – jako Karina Klaus, szefowa PR w firmie Dzikowskiego
2011: Ki – jako Miriam, szefowa galerii
2011: Róża – jako Róża Kwiatkowska
2011: Sala samobójców – jako Beata Santorska, matka Dominika
2012: Wszystkie kobiety Mateusza – jako Maciejka
2012: Miłość – jako żona prezydenta
2012: Dzień kobiet – jako psycholog
2013: W ukryciu – jako Wanda
2013: Drogówka – jako Jadzia
2013: Ida – jako Wanda Gruz
2014: Pod Mocnym Aniołem – jako mama małego Jerzego
2014: Pani z przedszkola – jako mama Krzysztofa
2014: Służby specjalne – jako lekarz onkolog Anna Czerwonko
2014: Warsaw by Night – jako Ola
2015: Innocent – jako Matka przełożona

Seriale
1986: Liebling – kreuzberg
1992: Żegnaj Rockefeller – jako operatorka (odc. 8, 11)
1997–2013: Klan – jako urzędniczka Wydziału Paszportowego
1998–1999: Złotopolscy – jako “Dilajla”, żona “Świrusa” (odc. 41, 83, 110–114, 116, 117)
2000: Na dobre i na złe – jako Maria Koźluk (odc. 43)
2002: Przedwiośnie – jako komunistka (odc. 6)
2004–2006: Pensjonat pod Różą – jako Dusia Adamska
2005–2007: Daleko od noszy – jako prowadząca program “Jaka to choroba” (odc. 47); jako Blanka Matoga, prowadząca program “Jak oni miauczą” (odc. 137)
2006: Niania – jako aktorka (odc. 44)
2006–2008: Hela w opałach – jako Edyta Swoboda, przyjaciółka Heli
2007: Codzienna 2 m. 3 – jako “Muszka” (odc. 66)
2008: Mała wielka miłość – jako lekarka (odc. 3, 4)
2009: Synowie – jako Lucyna Dobrowolska
2009: 39 i pół – jako Hania (odc. 35)
2010: Ojciec Mateusz – jako Renata Szulc (odc. 51)
2010–2011: Prosto w serce – jako Aneta Sienkiewicz
od 2011: Rodzinka.pl – jako Maria, przyjaciółka Natalii
2011: Głęboka woda – jako Hanna Wrzesińska (odc. 3)
2012: Krew z krwi – jako Carmen Rota-Majewska
2012: Prawo Agaty – jako Krystyna Sikorska (odc. 5)
2013: Bez tajemnic – jako Iwona (seria III, odc. 10, 11, 15 i 20)

Teatr Telewizji
1994: O, beri-beri – jako Dorota
1995: Don Kichot – jako Maritornes
1995: Bracia i siostry – jako Helen, Lucy Willow, Susie
1997: Zagłada ludu, albo moja wątroba jest bez sensu – jako Bianka
1998: Hrabia – jako Konstancja Łubieńska
2002: Dogrywka – jako kobieta
2003: Cicho – jako Marta

Polski dubbing
1992: Żegnaj Rockefeller – jako Bartek Malinowski
1993: Goodbye Rockefeller – jako Bartek Malinowski
2002: Księżniczka na ziarnku grochu – jako Brunhilda
2004: Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny – jako reporterka
2004: Ruchomy zamek Hauru – jako Madame Sulliman
2004: Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń – jako kobieta
2005: Charlie i fabryka czekolady – jako pani Bucket
2005: Niania – jako pani Chyżo
2005: Barbie i magia pegaza – jako Troll; żona #1
2005: Kurczak Mały – jako Zyta Kita
2005: Nowe szaty króla 2 – jako Miss Birdwell
2006: Po rozum do mrówek – jako królowa
2006: Gdzie jest Nowy Rok? – jako mama
2006: Mój brat niedźwiedź 2 – jako ciotka #1
2006: Pajęczyna Charlotty – jako Charlotta
2006: Na psa urok – jako Rebecca Douglas
2006: Skok przez płot – jako Penny
2007: Wiedźmin – jako:
Abigail,
Carmen,
Elf Druid,
pielęgniarka,
Pani Nocy
2007: Shrek Trzeci – jako Roszpunka
2007: Rodzinka Robinsonów – jako Luiza Krunklehom
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian – jako wiedźma Hag
2009: Mikołajek – jako mama Mikołajka
2009: Hannah Montana: Film – jako Vita
2012: Królewna Śnieżka – jako Zła Królowa
2012: Risen 2: Mroczne wody – jako Cassandra
2014: Muppety: Poza prawem – jako Nadya

Taniec z gwiazdami
VIII edycja Tańca z gwiazdami

W 2008 Agata Kulesza wzięła udział w VIII edycji programu TVN – Taniec z gwiazdami. Jej partnerem został Stefano Terrazzino, z którym wygrała program, a zdobytą nagrodę w postaci samochodu Mercedes-Benz przekazała na cele charytatywne.

Pierwszą “10” para zdobyła za tango w 3. odcinku (21 września 2008) – za ten taniec duet otrzymał komplet “dziesiątek”. Ogólnie, Agata i Stefano siedmiokrotnie zyskali maksymalne noty od jurorów: za tango (w 3. odcinku), walca angielskiego (w 7. odcinku), cha-chę (w 8. odcinku), rumbę (w 9. odcinku), pasodoble (w 11. odcinku), tango argentyńskie (w 12. odcinku) oraz za freestyle (w finale).

30 listopada 2008 roku, Agata i Stefano wygrali VIII edycję programu, pokonując w finale Natalię Lesz i Łukasza Czarneckiego. Na 13 odcinków, para wygrała 6 z nich (7., 8., 9., 10., 12. oraz finałowy; w pierwszym odcinku rywalizowali tylko gwiazdorzy).

Punkty jurorów podawane w kolejności: Iwona Pavlović, Zbigniew Wodecki, Beata Tyszkiewicz i Piotr Galiński.

Tydzień Taniec Piosenka (Wykonawca) Punkty Wynik (Miejsce)
1 salsa “Sun Sun Babe” (Tito Rodriguez) Nieoceniany
2 quickstep “Good Morning” z filmu “Babes in Arms” 32 (7,9,9,7) Bezpieczny (3)
3 tango “Tabakiera” (Kayah & Goran Bregović) 40 (10,10,10,10) Bezpieczny (2)
4 pasodoble “Sweet Child O’ Mine” (Guns N’ Roses) 30 (7,7,9,7) Bezpieczny (8)
5 salsa “El Nuevo Swing” (Carlos Pabón) 37 (9,9,10,9) Bezpieczny (4)
6 samba “Baila Mi Rumba” (José Luis Rodríguez) 36 (8,10,10,8) Bezpieczny (6)
7 walc angielski “The Winner Takes It All” (ABBA) 40 (10,10,10,10) Bezpieczny (1)
8 cha-cha
grupowe mambo
“¿Dónde Estabas Tú?”(Omara Portuondo)
“Dame Cinco” (Mambomania)
40 (10,10,10,10)
Bezpieczny (1)
9 rumba
grupowy walc wiedeński
“A Whole New World” (Brad Kane & Lea Salonga) (z bajki “Aladyn”)
“A Dream Is a Wish Your Heart Makes” (Ilene Woods) (z bajki “Kopciuszek”)
40 (10,10,10,10)
Bezpieczny (1)
10 jive
quickstep
“Ale w koło jest wesoło” (Perfect)
“Parostatek” (Krzysztof Krawczyk)
36 (7,10,10,9)
36 (8,9,10,9)
Bezpieczny (1)
11 foxtrot
pasodoble
“The Way You Look Tonight” (Fred Astaire)
“Paso Royale” (Englebert)
38 (9,10,10,9)
40 (10,10,10,10)
Bezpieczny (2)
12 tango argentyńskie
rumba
“Tanguera” (Mariano Mores)
“I Just Called to Say I Love You” (Stevie Wonder)
40 (10,10,10,10)
36 (8,10,10,8)
Bezpieczny (1)
13
FINAŁ
cha-cha
walc angielski
freestyle
“¿Dónde Estabas Tú?”(Omara Portuondo)
“The Winner Takes It All” (ABBA)
“Song from a Secret Garden” (Secret Garden)
38 (8,10,10,10)
38 (9,10,10,9)
40 (10,10,10,10)
Zwycięstwo

Ordery i odznaczenia

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2014)[4].
  • Srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2014)[5].

Biografia Marcina

Marcin Figurski urodził się w 1966 roku w Olsztynie. W 1994 r. ukończył studia na Wydziale Operatorskim PWSFTViT w Łodzi. Jest czynnym zawodowo operatorem kamer i autorem zdjęć do licznych polskich filmów oraz seriali takich jak: “Hela w opałach”, “Niania”, “Baron 24”, “Twarze i maski”, “Zabić prezydenta”, “Wszyscy kochają Romana”, “Prosto w serce”, “Na Wspólnej”, “Rodzinka PL”.
źródło: mowimyjak.pl

(Odwiedzono 789 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *