Adrianna Biedrzyńska i Sebastian Błaszczak zaręczyli się

biedrzynska-blaszczakNie ma szans na uratowanie małżeństwa Adrianny Biedrzyńskiej (51 l.) i Marcina Miazgi (43 l.). Aktorka właśnie zaręczyła się ze swoim nowym partnerem, Sebastianem Błaszczakiem (36 l.).
Radosną wiadomością para podzieliła się ze znajomymi na facebookowym profilu. Biedrzyńska nie spodziewała się, że w wieku 51 lat dopadnie ją strzała Amora i dla młodszego o piętnaście lat mężczyzny zaryzykuje dotychczasowe życie.
Poznali się rok temu w Kanadzie. Ona miała występ dla Polonii, on grywał w amatorskich teatrach i prowadził konferansjerki. Los zetknął ich przy okazji jednej z nich, gdy oddelegowano go, by przywiózł Adę z lotniska. Potem był wspólny wieczór…

“Sebastian w jednej chwili zostawił rodzinę w Vancouver i przyleciał za nią do Polski” – opowiada “Na Żywo” znajoma aktorki. Zamieszkali w podwarszawskim domu aktorki. Marcina Miazgi już tam nie było. Przed wylotem z Kanady gwiazda zadzwoniła do męża i… kazała mu się wyprowadzić.

“Ada po dziewiętnastu latach małżeństwa po prostu rzuciła mnie i to przez telefon! Wyrzuciła mnie z domu” – żalił się opuszczony małżonek.
“Myślałem, że wspólnie się zestarzejemy. Zapewniała mnie o tym wielokrotnie. A ona przywiozła sobie kochanka. Raz mówi o nim mój synek, innym razem mąż”.

Na szczęście czas wyciszył już negatywne emocje i Marcin także zaznał szczęścia. Jego nową partnerką jest Izabela Trojanowska (58 l.).
źródło: pomponik.pl
Tagi: [semantic_tags]

Biografia Adrianny

Adrianna Biedrzyńska (ur. 30 marca 1962 w Toruniu) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna oraz piosenkarka.
Absolwentka Szkoły Podstawowej nr 50 i VI Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy (1980) oraz Wydziału Aktorskiego Szkoły Filmowej w Łodzi (1984). Jako dziecko uczyła się gry na skrzypcach, nie została jednak – wbrew planom – skrzypaczką[1]. Zagrała w wielu filmach, serialach telewizyjnych i przedstawieniach teatralnych.
Teatr

W teatrze zadebiutowała jeszcze jako studentka łódzkiej filmówki 17 grudnia 1983 roku na deskach Teatru Studyjnego `83 im. Juliana Tuwima w Łodzi. W latach 1984-1989 była zatrudniona w warszawskim Teatrze Nowym. W 1987 roku pojawiła się na scenie Teatru Za Daleki w Warszawie. Od 1989 roku nie jest związana na stałe z żadnym teatrem. Występowała gościnnie w warszawskich teatrach: Rampa (1989-1990), Scena Prezentacje (1993, 2000, 2004), Syrena (1999, 2002, 2004), Komedia (2008). Gościnnie pojawiła się też w białostockim Teatrze Dramatycznym im. A. Węgierki (2006).

Biedrzyńska sprawdza się zarówno w rolach dramatycznych, jak i komediowych, choć sama aktorka przyznaje, że lepiej czuje się w rolach komicznych[2]. W 2008 roku gościnnie wystąpiła w Katowicach w tytułowej roli w komedii muzycznej dla dzieci Pchła Szachrajka, w którym partnerował jej m.in. Rafał Sawicki[3].

W pracy teatralnej miała możliwość współpracy m.in. z takimi reżyserami jak Janusz Bukowski, Adam Hanuszkiewicz, Barbara Sass. Pozytywnie krytycy ocenili jej rolę Mariny w spektaklu Perykles, władca Tyru (1984), choć sam spektakl nie okazał się udany[4].

W 2. połowie lat 80. skoncentrowała się na karierze filmowej.
Film i telewizja

Po raz pierwszy przed kamerą Biedrzyńska pojawiła się w 1983 roku w epizodycznej roli w filmie Co dzień bliżej nieba (reż. Zbigniew Kuźmiński). Rok później otrzymała główną rolę w obyczajowym filmie muzycznym Miłość z listy przebojów (reż. Marek Nowicki). Potem zagrała w wielu innych filmach i serialach telewizyjnych, m.in. Ankę w Dekalogu (reż. Krzysztof Kieślowski), Dorotę Waltz w Lepiej być piękną i bogatą (reż. Filip Bajon), Ewę Wiśniewską w Pajęczarkach (reż. B. Sass), Ewę Góralczyk w serialu Fitness Club (reż. Paweł Karpiński), Zuzę w sitcomie Buła i spóła (reż. Krzysztof Jaroszyński). Pojawiała się także w produkcjach zagranicznych. Ostatnio występuje w dużej roli Barwach szczęścia, serialu emitowanym w TVP2.

Biedrzyńska działa też w Teatrze Telewizji, m.in. zagrała w monodramie Broadway, mój Broadway (reż. Tomasz Wiszniewski, 1988), a także w Żegnaj, laleczko wg powieści Raymonda Chandlera (reż. Laco Adamik, 1989) i w Wiosennych wodach (reż. Andrzej Maj, 1988).
Estrada

Biedrzyńska współpracowała z kabaretem Tey, Pawłem Dłużewskim, działała też w Babskim Kabarecie.

Próbuje swych sił także jako piosenkarka. Koncertuje w USA, Kanadzie, Australii[2].

Życie osobiste
Jest siostrą Joanny Biedrzyńskiej, pianistki i wokalistki oraz Michała Biedrzyńskiego, pracownika IMGW w Poznaniu. Adrianna Biedrzyńska jest rozwiedziona z Maciejem Robakiewiczem, z którym ma córkę Michalinę (grającą rolę Kamili Smętnej w serialu Klan). Drugim mężem aktorki jest Marcin Miazga[5].

W 2006 roku Biedrzyńska została uprowadzona przez swojego fana, mieszkańca Częstochowy. Wielbiciel więził aktorkę przez siedem godzin; poza chwilowym pozbawieniem wolności nie zrobił jej żadnej krzywdy[6].

Spektakle teatralne (wybór)
1983: Bal manekinów jako Angelika Arnaux (reż. Bogdan Michalik)
1984: Perykles, władca Tyru jako Marina (reż. Bohdan Cybulski)
1985: Ogłoszenie matrymonialne jako Anka (reż. Janusz Bukowski)
1985: Dr Guillotin jako Amantka; Marion (reż. Eugeniusz Korin)
1987: Dusia, Ryba, Wal i Leta jako Leta (reż. B. Sass)
1989: Faust jako Małgorzata (reż. B. Cybulski)
1990: Wesele jako Maryna (reż. A. Hanuszkiewicz)
1998: Wieczór kawalerski jako Judy (reż. Cezary Morawski)
1999: Księżyc nad Buffalo jako Roz (reż. C. Morawski)
2000: Łoże z baldachimem jako Isabelle (reż. Romuald Szejd)
2002: In flagranti jako Louise (reż. C. Morawski)
2004: Harcerki jako Josette Riviere (reż. R. Szejd)
2004: Stalowe magnolie jako Truvy Jones (reż. Wojciech Malajkat)
2006: Kobieta nad nami jako Olga (reż. Dariusz Szada-Borzyszkowski)
2008: Niebezpieczne związki jako Markiza De Merteuil (reż. Bartłomiej Wyszomirski)
2008: Pchła Szachrajka jako Pchła

Teatr Telewizji
1984: Gracz jako Polina (reż. Andrzej Kondratiuk)
1986: Czupurek jako Przybłęda (reż. Barbara Borys-Damięcka)
1988: Dusia, Ryba, Wal i Leta jako Leta (reż. B. Sass)
1988: Oficyna (Pamiętniki Anny Frank) jako Anna Frank (reż. Barbara Borys-Damięcka)
1988: Wiosenne wody jako Gemma Roselli (reż. Andrzej Maj)
1988: Broadway, mój Broadway (monodram, reż. T. Wiszniewski)
1989: Iluzja jako Izabela i Hipolita (reż. Krzysztof Gordon)
1989: Hotel “Pod Kulą Ziemską” jako Woźna (reż. Wojciech Biedroń)
1989: Jacuś jako Marta (reż. J. Bukowski)
1989: Słoń i kwiat jako Motyl (reż. Stanisław Pieniak)
1989: Żegnaj, laleczko jako Anna Riordan (reż. L. Adamik)
1989: Zamek jako Frieda (reż. Marek Grzesiński)
1991: Ogłoszenie matrymonialne jako Anka (reż. J. Bukowski)
1991: Derby w pałacu jako Alicja (reż. Ryszard Ber)
1993: Madame de Sade jako Anna (reż. Andrzej Sapija)
1993: Kłamczucha jako Lili Hervier (reż. Paweł Trzaska)
1994: Rosmersholm jako Rebeka (reż. Jan Maciejowski)
1995: Niecierpliwość zmysłów jako Marta (reż. R. Szejd)
1995: Mogło być gorzej jako Emma (reż. R. Ber)
1995: Bożena jako Bożena (reż. Andrzej Barański)
1997: Kolacyjka jako Vera (reż. P. Karpiński)
2000: Żelazna konstrukcja jako Zofia (reż. Sylwester Chęciński)
2001: Błahostka jako Andżelika (reż. Tomasz Zygadło)

Filmografia
1983: Co dzień bliżej nieba jako dziewczyna w oknie wystawowym “Telimeny”
1984: Miłość z listy przebojów jako Eliza
1986: Képvadászok jako tajemnicza kobieta
1986: Poskromienie złośnika jako Laura
1986: Blisko, coraz bliżej jako Krysia, dziewczyna Bolka
1986: Borys Godunow jako Maryna Mniszchówna
1996: Ucieczka jako dziewczyna
1986: Maskarada jako Ewa, partnerka Jerzego Wola
1987: Jedenaste przykazanie jako Jadzia “Kiki”
1987: Komediantka jako Zosia
1988: Dekalog IV jako Anka
1987: Rzeka kłamstwa jako wnuczka Bocianichy
1988: Hanussen jako dziennikarka Wally
1988: Kornblumenblau jako więźniarka
1988: Mistrz i Małgorzata jako Nisa
1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera jako Rosa
1988: Piłkarski poker jako żona Grundola
1988: Schodami w górę, schodami w dół jako Maryjka, narzeczona Karola
1988: Serenite jako Agata; matka Agaty
1989: 300 mil do nieba jako dziennikarka
1991: Nad rzeką, której nie ma jako Ewa
1991: Obywatel świata jako Ewa
1992: Pierścionek z orłem w koronie jako Janina
1992: Inne życie jako Alia
1993: Lepiej być piękną i bogatą jako Dorota Waltz
1993: Pajęczarki jako Ewa Wiśniewska
1994: Fitness Club jako Ewa Góralczyk
1996: Opowieść o Józefie Szwejku i jego drodze na front jako Katy
1997: Klan jako Nina Stec
1999-2001: Graczykowie jako Zuza
1999: Badziewiakowie jako Iwona
1999: Przygody dobrego wojaka Szwejka jako Katy Wendler
2000, 2001: Graczykowie
2001-2002: Graczykowie, czyli Buła i spóła jako Zuza
2001-2003: Zrozumieć świat jako ciocia Irena
2005: Droga Molly jako Izabella
2006: Niania (występ gościnny – odcinek 38) jako Lidka
2007: Na dobre i na złe (występ gościnny) jako Sylwia Lawina
2007 – nadal: Barwy szczęścia jako Małgorzata Zwoleńska, matka Pawła
2009: Moja biedna głowa jako pani pedagog,
2010: Przeznaczenie jako Maria (gościnnie w odcinku 11)
2010: Wszystkie ręce umyte. Sprawa Barbary Blidy jako Barbara Blida
2011: Weekend jako matka Malinowskiego
2011 : Mała matura 1947 jako żydówka Dana Przedrzymirska
2012: Wybraniec jako matka Kamila
2012 : Mika

Polski dubbing
2008: Małpy w kosmosie jako Dr Ada
2000: Planescape: Torment jako Anna (gra komputerowa)
1991: Thelma i Louise jako Thelma Dickinson

Muzyka
Dyskografia
1997: Pięć oceanów (składanka)
2003: Ada Biedrzyńska – Debiut

Piosenki
“Ada, to nie wypada” (muzyka Zygmunt Wiehler, słowa Jerzy Jurandot; piosenka pochodzi z filmu “Ada! To nie wypada!” z 1936)
“Kocham cię, idioto” (muzyka Zbigniew Zamachowski, słowa Zenon Laskowik)
“Mgła” (muzyka Lindsay Martell, słowa Waldemar Chyliński)
“Playa bonita” (muzyka Lindsay Martell, słowa Waldemar Chyliński)
“Tańczę by żyć” (muzyka Mike Norman, słowa Waldemar Chyliński; 2003)

Nagrody i wyróżnienia
1987 – wyróżniona na festiwalu Młodego Polskiego Kina w Gdańsku za rolę w filmie Ucieczka (1986)
1988 – Nagroda im. Stanisława Wyspiańskiego za osiągnięcia aktorskie
1988 – Nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego tygodnika “Ekran”
1988 – Nagroda Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za kreację aktorską w teatrze telewizji (Wiosenne wody)
1990 – Nagroda Wiktora dla osobowości telewizyjnej
1993 – Nagroda Złotej Kaczki w kategorii najlepsza polska aktorka w roku 1993
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 775 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *