Adam Sztaba i Dorota Szelągowska: Po kryzysie ani śladu


Źródło zdjęcia: ons.pl
sztaba-szelagowskaAdam Sztaba (38 l.), juror “Must be the music”, i jego żona Dorota Szelągowska (33 l.) zażegnali pierwszy kryzys małżeński.
Para pokłóciła się trzy miesiące po ślubie – poszło o pracę, która dla kompozytora nadal była najważniejsza.
Choć byli razem jedenaście lat, Dorota liczyła, że ślub “uzdrowi ich związek” i Adam ustali nowe priorytety, stawiając na pierwszym miejscu rodzinę. Tak się jednak nie stało.
Kryzys był na tyle poważny, że małżonkowie zamieszkali osobno. Pogodzić ich próbowali przyjaciele – Ola Kwaśniewska, Kuba Badach i Natalia Kukulska. Udało się! Dziś Sztaba i Szelągowska spędzają razem każdą wolną chwilę.
O tym, co przeszli, opowiedzą zapewne jednemu z kolorowych magazynów już wkrótce…
źródło: pomponik.pl

Biografia Adama

Adam Marcin Sztaba (ur. 15 lutego 1975 w Koszalinie[1]) – polski kompozytor, pianista, aranżer, dyrygent i producent muzyczny, a także osobowość telewizyjna. Ukończył Liceum Muzyczne w Koszalinie, a potem Akademię Muzyczną im. Fryderyka Chopina w Warszawie na wydziale kompozycji w klasie prof. Zbigniewa Rudzińskiego.

Sztaba współpracował m.in. z takimi wykonawcami i grupami muzycznymi jak: Edyta Górniak, Ewa Małas-Godlewska, Lutricia McNeal, Dita von Teese, Kayah, Anna Dąbrowska, Violetta Villas, Maryla Rodowicz, Natalia Kukulska, Reni Jusis, Kasia Kowalska, Katarzyna Groniec, Halina Frąckowiak, Michael Bolton, José Carreras, José Cura, Lemar Obika, Grzegorz Turnau, Seweryn Krajewski, Janusz Józefowicz, Krzysztof Krawczyk, Przemysław Gintrowski, Piotr Cugowski, Sasha Strunin, Perfect, Sinfonia Varsovia, Polska Orkiestra Radiowa, Grupa MoCarta.

Od maja 2007 do listopada 2009 Adam Sztaba pełnił funkcję dyrektora artystycznego firmy MyPlace – agencji eventowej, managementowej i wytwórni płytowej[2].
Adam Sztaba zadebiutował w wieku 18 lat muzyką do musicalu “Fatamorgana?” wystawionym w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w rodzimym Koszalinie. Rok później został asystentem Janusza Stokłosy – kompozytora i kierownika muzycznego teatru Studio Buffo w Warszawie, a w następnym roku – kierownikiem muzycznym i pianistą zespołu Maryli Rodowicz.

W latach 1998-2002 pełnił rolę kierownika muzycznego, aranżera i pianisty w zespole Edyty Górniak. W latach 2002-2003 był kierownikiem muzycznym i pianistą dwóch pierwszych edycji programu Idol. W 2003 roku wspólnie z Tomaszem Filipczakiem skomponował muzykę do show tanecznego “Opentaniec” inspirowanego folklorem słowiańskim z choreografią Jarosława Stańka, którego premiery odbyły się w Teatrze Muzycznym w Gdyni i Teatrze Wielkim w Warszawie. W latach 2005-2006 był kierownikiem muzycznym, aranżerem i dyrygentem czterech edycji programu Taniec z Gwiazdami, w którym dyrygował założoną w roku 2005 Orkiestrą Adama Sztaby. Dyrygent i kierownik muzyczny orkiestry podczas Sopot Festival w 2005 i 2006 roku. W grudniu 2007 wraz ze swoją Orkiestrą wystąpił wspólnie z Michaelem Boltonem na Jubileuszu 15-lecia stacji Polsat.

Jesienią 2008 roku pełnił funkcję dyrektora Akademii w programie Fabryka Gwiazd – polskiej edycji programu Star Academy. Na początku 2009 roku stworzył muzykę do filmu Od pełni do pełni. Tego samego roku Sztaba wraz z kwartetem smyczkowym Kwadrat wystąpił na gali wręczenia nagród papieskich TOTUS 2009.

W 2010 roku wystąpił w czasie Jubileuszu 20-lecia stacji radiowej RMF FM. Muzyk akompaniował na fortepianie Edycie Górniak, która zaśpiewała kompozycję “Hello”. Również w 2010 roku wystąpił wraz orkiestrą w ramach Smooth Festival podczas koncertu “MuZa Miast” z udziałem: Ive Mendes, Marii Peszek, Kasi Wilk, Natalii Kukulskiej, Natalii Przybysz, Mietka Szcześniaka, Piotra Cugowskiego i Macieja Maleńczuka.

Stworzył oprawę muzyczną do inauguracji Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych 2010, która odbyła się 18 września 2010 na Stadionie Legii w Warszawie[3].

Jest jednym z jurorów w programie Must Be the Music. Tylko muzyka[4]. 30 maja 2013 roku odbył się jego ślub z Dorotą Szelagowską, córką Katarzyny Grocholi.

Dyskografia
Maryla Rodowicz – Złota Maryla (1995)[5]
Chłopcy z Placu Broni – Uśmiechnij się (1995)[6]
Pod Budą – Żal za… (1998)
Taboo – One (1998)
Edyta Górniak – Live ’99 (1999)
Ryszard Makowski – Miłość to nie tylko pocałunki (1999)
Przemysław Gintrowski – Odpowiedź (2000)
Jacek F.K. – Jacek F.K. (2000)
Natalia Kukulska – Tobie (2000)
Katarzyna Gaertner – Czar korzeni (2000)
Andrzej Cierniewski – Albo on, albo ja (2002)
Edyta Górniak – Perła (2002)
Perfect – Perfect Symfonicznie (2002)
Róźni wykonawcy – IDOL TOP 10 (2002)
Alicja Janosz – Ala Janosz (2002)
Różni wykonawcy – 1,2,3, śpiewaj ty! (2002)
Kasia Kowalska – Antidotum (2002)
Grzegorz Turnau – Nawet (2002)[7]
Edyta Górniak – Invisible (2003)
Różni wykonawcy – Moja i Twoja muzyka (2003)
Ewa Małas-Godlewska i Jose Cura – Song of love (2003)
Kasia Kowalska – Samotna w wielkim mieście (2004)
Andrzej Brandstatter z przyjaciółmi – Moje pocieszenie (2005)
Halina Frąckowiak – Przystanek bez drogowskazu… garaże gwiazd (2006)
Ewa Małas-Godlewska – Sentiments (2006)
Piotr Żaczek – Mutru (2006)
Różni wykonawcy – Artyści polscy Janowi Pawłowi II w hołdzie (2007)
Kasia Kowalska – Antepenultimate (2008)[8]
Różni wykonawcy – The Best of Fabryka Gwiazd (2009)
Michał Rudaś – Shuruvath (2009)[9]
Różni wykonawcy – Cyganeria Jacka Cygana tom III (2009)
Anna Dąbrowska – Ania Movie (2010)[10]
Kukulska & Dąbrówka – CoMix (2010)[11]

Orkiestra Adama Sztaby
Założona w 2005 r. przez Adama Sztabę. Orkiestra Sztaby występowała z wieloma artystami polskimi i światowymi, m.in. Michaelem Boltonem, Lemarem, Lutricią McNeal, Ditą von Teese, Heleną Vondráčkovą, Demisem Roussosem, Karelem Gottem, Drupim, Kayah, Edytą Górniak, Natalią Kukulską, Anią Dąbrowską, Marylą Rodowicz, Piotrem Cugowskim, Krzysztofem Krawczykiem.

Programy TV z udziałem Orkiestry Adama Sztaby
2005-2006 – Taniec z gwiazdami (edycje I-IV)
2005-2006 – Sopot Festival
2007 – Viva! Najpiękniejsi
2007 – Miss Polonia
2007 – Jubileusz 15-lecia Polsatu
2008 – Sopot TOPtrendy festiwal (Jubileusz 45-lecia pracy artystycznej Krzysztofa Krawczyka)
2008 – “Fabryka Gwiazd” – 12 gal transmitowanych na żywo w telewizji Polsat
2010 – “Siatkarskie Plusy” – gala transmitowana na żywo w telewizji Polsat i Polsat Sport (kierownictwo muzyczne orkiestry, aranżacje, dyrygowanie)
2010 – “Smooth Festival 2010” – projekt “MuZa Miast” (kierownictwo muzyczne, aranżacje, dyrygowanie)
2010 – Jubielusz 85-lecia Polskiego Radia (kierownictwo muzyczne, aranżacje, dyrygowanie)
2011 – “Kolęda-Nocka. 30 lat później” (kierownictwo muzyczne, aranżacje, dyrygowanie)

Filmografia
Wrota Europy (1999, wykonanie muzyki)[12]
Świąteczna przygoda (2000, wykonanie muzyki)[12]
Niania, odc. 1 (2005, obsada aktorska – pianista)[12]
Niania, odc. 38 (2006, obsada aktorska – pianista)[12]
Kryminalni, odc. Misja Śląska (2006, wykonanie muzyki)[12]
Od pełni do pełni (2009, muzyka)[1]
Pierwsza miłość (2010, jako on sam)
Do Dzwonka Cafe (2012, jako on sam)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Doroty

Dorota Szelągowska-Sztaba (ur. 26 września 1980 w Trypolisie[1]) – dziennikarka, pisarka, scenarzystka, projektantka wnętrz.

Pracę w telewizji rozpoczęła w 1998 roku, prowadząc program młodzieżowy Rower Błażeja w TVP1, którego później była wydawcą[2]. Potem prowadziła m.in. Pytanie na śniadanie[2] w TVP2, Dietosferę[2] w Kuchni TV. Obecnie jest gospodarzem programu Dach nad gwiazdami oraz hotelove w telewizji Domo+[3][4]. Jako scenarzystka współpracowała z TVN przy produkcji Mojej krwi i Tańca z gwiazdami[2] oraz była wydawcą Dzień Dobry TVN. Pracowała jako scenarzysta i reżyser przy produkcji kilku teledysków m.in. Doroty Miśkiewicz, Tomka Makowieckiego. Była szefem produkcji pierwszej edycji festiwalu TOPtrendy[5]. Pisze m.in. do „MALEMEN”, „Pani”, „Olivii” i „Polska The Times”[1]. Jest projektantką wnętrz, na stałe współpracuje z Grupą SHAKE.

Wspólnie z matką Katarzyną Grocholą napisała książkę pt. Makatka, która otrzymała nagrodę Róża Gali 2011 w kategorii literatura[6].
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 545 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *